Lasagne z kurczakiem

To lasagne z kurczakiem to była zupełna improwizacja. Wcześniej nie przyrządzałam jej nigdy z mięsem z kurczaka. Postanowiłam spróbować. Dodałam także pieczarki, kapary, oliwki i cebulkę. Do tego przepyszny sos pomidorowy przyrządzony z całych pomidorów z puszki. Typowe włoskie smaki. Moje ulubione chyba.

lasagne z kurczakiem

Lasagne z kurczakiem

Przyrządzenie:
Kurczaka zamarynuj w mieszance z sosu Worchestershire, oliwy z truflą, posiekanym ząbku czosnku, ziołach prowansalskich, soli i pieprzu. Odstaw na minimum 30 minut.
Cebulę, pieczarki, oliwki i kapary posiekaj i zmieszaj razem dokładnie. Na oliwie do smażenia podsmaż warzywną mieszankę.
Kurczaka usmaż na oliwie.
Na rozgrzaną oliwę dodaj pomidory wraz z zalewą. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż około 5 minut. Zmiksuj. Czosnek podsmaż chwilę na niewielkiej ilości oliwy i dodaj go do sosu. Podgrzej sos pomidorowy wraz z czosnkiem i odstaw.
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
W naczyniu do zapiekania nałóż porcję sosu pmidorowego. Następnie płaty makaronu lasagne, tak, aby pokryć całe dno naczynia. Na lasagne połóż raz jeszcze porcję sosu, potem mieszankę warzywną, a na nią porcję usmażonego kurczaka. Posyp porcją mozarelli i przykryj kolejnymi płatami lasagne. Nałóż wszystkie składniki jak wyżej, a ostatnią porcję płatów makaronu lasagne polej obficie sosem pomidorowym, tak, aby makaron był dobrze zakryty. Na górze posyp lasagne serem mozarella i świeżo startym parmezanem.
Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie odkryj naczynie i wstaw na kolejne 20 minut.
Lasagne z kurczakiem podawaj posypane posiekanym szczypiorem.
Smacznego
lasagne z kurczakiem
lasagne z kurczakiem
lasagne z kurczakiem
lasagne z kurczakiem
  • płaty makaronu lasagne
  • podwójna pierś z kurczaka oczyszczona, umyta, osuszona i pokrojona w maleńką kostkę
  • 1 cebula obrana
  • 20 dag pieczarek obranych
  • 2 łyżki kaparów przelanych wrzątkiem
  • 1 łyżka zielonych wydrążonych oliwek
  • całe pomidory z puszki wraz z zalewą
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • ser mozarella odsączony z zalewy i pokrojony w kostkę
  • starty ser parmezan
  • oliwa z oliwek z czarną truflą
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i czarny pieprz
  • sos Worchestershire
  • zioła prowansalskie
  • posiekany szczypior