Udało mi się ostatnio kupić filety karmazyna. Przyznam, że pierwszy raz je przyrządzałam. To bardzo pyszna i delikatna ryba. Nie chciałam zbyt wiele „wymyślać” w tym daniu, aby można było poczuć smak ryby. Aby dodatki były dobrze skomponowane i fajnie połączyły się ze sobą. W potrawie wykorzystałam białe wino i całe pomidory z puszki. Bardzo często są o wiele lepszym rozwiązaniem niż pomidory świeże. A już na pewno w okresie jesienno – zimowym. Podstawa to oczywiście oliwa z oliwek. Jeszcze zielone oliwki i jest bardzo pysznie i zdrowo. Jako dodatek dzisiaj proponuję ryż dziki. Karmazyn w sosie pomidorowym z oliwkami. Zapraszam.
Karmazyn w sosie pomidorowym z oliwkami
Przyrządzenie:
Filety opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek z masłem. Dodaj szalotki i smaż chwilę.
Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą, papryczkę chili, zioła, sól i pieprz. Duś około 5 minut, rozdrobnij drewnianą łyżką pomidory.
Dolej wino i oliwki duś sos jeszcze 5 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Filety karmazyna ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je sosem pomidorowym i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie podawaj posypane natką pietruszki.
Smacznego