Idealna do chleba jest pasta z bakłażana i cieciorki. Przyrządza się ją błyskawicznie i bardzo łatwo.
Przyprawiłam ją sosem Tabasco zielonym – Green Pepper Sauce. Ten sos jest zdecydowanie najłagodnjeszy z rodziny sosów Tabasco. Przyrządzony jest na bazie papryczek Japaleno. Oczywiście bardzo mi zasmakował i świetnie „wpasował” się w towarzystwo innych składników mojej pasty.
Pasta z bakłażana i cieciorki
Przyrządzenie:
Ciecierzycę zalej wrzątkiem. Mocz przez 1,5 godziny. Odcedź i ponownie zalej wrzątkiem. Odstaw na noc. Kolejnego dnia odcedź i zalej wrzątkiem. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Połówki bakłażana skrop oliwą z oliwek, olejem sezamowym, posyp solą i pieprzem. Piecz około 25 minut, aż miąższ z bakłażana będzie miękki. Na 15 minut włóż do piekarnika ząbki czosnku w łupinach.
Zmiksuj razem wydrążony miąższ z bakłażana, odsączoną cieciorkę, obrany czosnek z piekarnika, olej sezamowy, kilka kropel sosu Tabasco zielonego, kumin rzymski, sól i pieprz.
Boczek wędzony pokrój na mniejsze kawałki. Usmaż na suchej patelni do chrupkości. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
Ziarna sezamu upraż na innej suchej patelni.
Pastę posyp uprażonymi ziarnami sezamu oraz podsmażonym boczkiem. Skrop z góry olejem sezamowym.
Zjadaj z ulubionym pieczywem.