Ten przepis na piersi z kaczki, myślę, że będzie się różnił od tych popularnych. Przyznam, że sama nie wiedziałam co z tego wyjdzie. Wyszło bosko. Pysznie i wyjątkowo. Mało świąteczne danie (albo w ogóle), ale jest i warto mu się przyjrzeć.
Piersi z kaczki w sosie orzechowym z bakłażanem
Przyrządzenie:
Cebulę, pieprz i kurkumę smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Przełóż łyżką cedzakową na talerz.
Dodaj resztę masła i smaż plastry kaczki aż będą zrumienione. Posyp je mąką, dodaj orzechy i smaż przez 5 minut.
Wlej rosół, sok z porzeczek, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
Duś piersi z kaczki pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę, kilkakrotnie mieszając.
Bakłażan pokrój wzdłuż – na 8 części. Posól i odstaw na 45 minut i po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym.
Smaż plastry bakłażana na oleju z dwóch stron, do zrumienienia. Odsącz na ręczniku papierowym.
Bakłażany połóż na na sosie z kaczką i duś pod przykryciem, aż potrawa będzie miękka i wytworzy się gęsty sos.
Dopraw imbirem, ostrożnie zamieszaj i duś jeszcze przez 5 minut.
Piersi z kaczki podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego