Polędwiczki wieprzowe w ciemnym piwie z orzechami i suszonymi owocami to kolejna moja propozycja z użyciem piwa w daniu.
Tym razem zdecydowałam się na piwo ciemne łagodne.
Wyczuwalna nuta czekolady, świeżo mielona kawa czy miód, to smaki, które świetnie współgrają z polędwiczką i dodatkami.
Zapraszam.
Polędwiczki wieprzowe w piwnym sosie
Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Do rondelka wlej piwo i wino. Gdy zacznie się gotować, dodawaj plasterki masła.
Na rozgrzanym oleju podsmaż polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano, na wysokim ogniu, szybko. Przypraw solą i pieprzem.
W misce zamieszaj razem orzechy, żurawinę i kandyzowaną skórkę z cytryny. Dodaj olej z orzechów włoskich i zamieszaj raz jeszcze. Powstałą masą obłóż mięso, w naczyniu żaroodpornym.
Polej polędwiczki sosem piwnym i posyp je z wierzchu solą i pieprzem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
Polędwiczki podawaj pokrojone i polane sosem z pieczenia.
Ja przygotowałam je z mini zapiekanką z ziemniaków:
Obrane ziemniaki pokrój na bardzo cienutkie plastry – najlepiej w robocie kuchennym. Zamieszaj je razem ze śmietaną, musztardą, gałką muszkatołową, startym serem ementaler, solą i pieprzem. Układaj w małych foremkach i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stoopni, około 1 godzinę.
Smacznego!:)