Hiszpańska tortilla z chorizo i manchego

Hiszpańska tortilla to tradycyjne danie z ziemniaków. W tym przepisie przygotowałam ją z kiełbasą chorizo oraz moim ukochanym serem manchego. W Hiszpanii tortillę często jada się na śniadanie (oczywiście taka porcja jest dla kilku osób). To pożywne i cudownie pyszne danie! Uwielbiam przygotowywać je w wolny leniwy dzień – wtedy smakuje jeszcze lepiej.

hiszpańska tortilla
Hiszpańska tortilla

Wiele pyszności hiszpańskich dostałam od moich rodziców, którzy wrócili kilka dni temu z wojaży hiszpańsko – portugalskich. Jak widzicie same pyszności.

hiszpańska tortilla
Hiszpańskie delikatesy

Pomyślałam sobie, że miło będzie się z Wami podzielić tymi delikatesami i na profilu mojego bloga https://www.facebook.com/czosnekwpomidorach.blogspot zorganizowałam konkurs. Serdecznie Was zapraszam do wzięcia w nim udziału, bo nagrody są całkiem zacne.

hiszpańska tortilla
Nagrody w konkursie
Przepyszne są te wszystkie smakołyki, uwielbiam produkty i dania hiszpańskie. Dlatego nie mogłam nie przyrządzić tortilli. I nie jest to placek pszenny, w Hiszpanii dwa główne składniki tortilli to ziemniaki i jajka. Możesz ją przyrządzić na śniadanie, obiad lub kolację. Zjadaj kiedy chcesz, zawsze smakuje wybornie. Jeśli nie masz dostępu do hiszpańskich składników przygotuj ją ze swoich ulubionych innych dodatków. Najważniejsze, żeby były ziemniaki i jajka.

Hiszpańska tortilla z kiełbasą chorizo i serem manchego

Przyrządzenie:
Na rozgrzanej oliwie na patelni, podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pomidory. Smaż około 5 minut, czasem mieszając. Dodaj chorizo i ziemniaki.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Jajka roztrzep razem z wodą, solą i pieprzem.
Jeśli patelnia, na której smażysz składniki tortilli nadaje się do wstawienia do piekarnika, dlasze czynności wykonaj w niej. Jeśli jednak nie, przełóż wszystkie składniki z patelni do naczynia żaroodpornego, najlepiej okrągłego.
Zalej całość jajkami. Wstaw do piekarnika na około 10 minut, tak aby jajka się ścięły.
Posyp tortillę serem manchego. Jeśli nie posiadasz manchego, może być inny dobry twardy ser, które dobrze się rozpuszcza.
Zapiekaj jeszcze 5 minut. Tortillę podawaj w porcjach od razu, gorącą.
Qué aproveche!
hiszpańska tortilla
Hiszpańska tortilla z kiełbasą chorizo i serem manchego
hiszpańska tortilla
Hiszpańska tortilla z kiełbasą chorizo i serem manchego
  • 2 dojrzałe sparzone, obrane u pokrojone w plastry pomidory
  • kiełbasa chorizo pokrojona w plastry (ilość dowolna – ile lubisz)
  • ser manchego pokrojony w kostkę (również ile lubisz:)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 8 jajek
  • 6 ziemniaków obranych, ugotowanych w osolonej wodzie i pokrojonych w plastry
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 10 ml wody