Tagliatelle z twarożkiem i bekonem
Rozpędziłam się ostatnio w mojej makaronowej podróży po Europie, bo czasu co raz mniej zostało do zakończenia konkursu. A finalnie dotrzeć muszę do Polski.
Dzisiejszy, szósty przystanek to Słowacja.
Do tradycyjnych słowackich dań należy między innymi Široké rezance s tvarohom a slaninou, czyli tagliatelle z twarożkiem i przysmażanym bekonem. Są różne „odmiany” tej potrawy, np. ze słoniną na słodko i z boczkiem na słono. Wybrałam wersję numer dwa.
Tym razem makaron przygotowałam z semoliny durum. Żeby było zdrowiej (semolina to jeden z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej), ładniej (nadaje makaronowi wyjątkowy jasnożółty kolor) i jeszcze smaczniej (po ugotowaniu nie skleja się i pozostaje al dente). Przyznam, że wcale nie było łatwo, bo ciasto z semoliny ugniata się trudniej niż z tradycyjnej mąki pszennej. Dzisiaj jednak miałam super pomocnika – mój synek dzielnie wałkował ciasto w maszynce do makaronu)
Pozostałe składniki tej potrawy to tłusty ser biały, śmietana 18%, cebula i wędzony boczek.
Wydaje się, że proste składniki, a wyszło takie cudo. Zapraszam.
Tagliatelle z twarożkiem i bekonem
Przyrządzenie:
Semolinę razem z solą wsyp do miski. Zrób wgłębienie i dodaj jajka z żółtkiem. Dolej oliwę i zagniataj ciasto energicznie. Gdy uzyskasz gładkie ciasto, przykryj je ściereczką na 1 godz.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój w paseczki tagliatelle.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Śmietanę zmieszaj razem z serem białym.
Na oliwie podsmaż boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodaj cebulę. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż razem aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Na talerzu układaj makaron, ser biały ze śmietaną oraz boczek z cebulą. Na górze posyp danie świeżo zmielonym pieprzem.
Dobrú chuť!