Makaron w sosie serowym z kasztanami i francuską kiełbasą
Nadszedł ten dzień, w którym przygotowałam przepis numer 2 w konkursie „Makaron Rządzi Zdrowo – podróż przez Europę” ! Przystankiem drugim w mojej podróży jest Francja.
Cieszy mnie to bardzo, bo sądzę, że to danie wyszło wyjątkowo pysznie. Długo zastanawiałam się co przyrządzić i jakich składników użyć. Początkowo myślałam o ratatouille, ale miałam jednak potrzebę stworzenia dania autorskiego, które będzie oczywiście jednoznacznie kojarzyło się z Francją. W przypadku tak wyjątkowego kraju, którego kuchnia wywarła największy wpływ na kuchnie innych państw, zwłaszcza europejskich, czułam, że niemałe wyzwanie mnie czeka. Rzecz jasna, podeszłam do niego z największą powagą.
Zależało mi również aby sposób podania makaronu był zgodny z francuskimi zasadami: umiar, elegancja, a przede wszystkim wyjątkowy i wyrafinowany smak.
Myślę – Francja – po pierwsze widzę sery. W związku z tym w moim przepisie nie mogło zabraknąć najsłynniejszego z niebieską pleśnią – sera Roquefort.
Po drugie, na pewno będą to kasztany. I nie te ze słynnego placu Pigalle w Paryżu, jakby się mogło wydawać, ale te z południowo – wschodniej Francji.
Trzeci składnik, w żadnym wypadku nie najmniej ważny, to francuska kiełbasa Rosette.
Równie istotna w tym daniu jest także przyprawa, której użyłam – estragon. Zajmuje on wszakże czołowe miejsce w kuchni francuskiej.
Makaron oczywiście przygotowałam sama. Tak bardzo zależało mi na pięknym zdjęciu, że są aż trzy kompozycje – z trzema różnymi talerzami. Prezentuję w takim razie wszystkie moje kombinacje.
Makaron w sosie serowym z kasztanami i francuską kiełbasą
Zapraszam na przepyszną podróż do Francji.