Makaron w sosie serowym z kasztanami i francuską kiełbasą

Makaron w sosie serowym z kasztanami i francuską kiełbasą

Nadszedł ten dzień, w którym przygotowałam przepis numer 2 w konkursie „Makaron Rządzi Zdrowo – podróż przez Europę” ! Przystankiem drugim w mojej podróży jest Francja.
Cieszy mnie to bardzo, bo sądzę, że to danie wyszło wyjątkowo pysznie. Długo zastanawiałam się co przyrządzić i jakich składników użyć. Początkowo myślałam o ratatouille, ale miałam jednak potrzebę stworzenia dania autorskiego, które będzie oczywiście jednoznacznie kojarzyło się z Francją. W przypadku tak wyjątkowego kraju, którego kuchnia wywarła największy wpływ na kuchnie innych państw, zwłaszcza europejskich, czułam, że niemałe wyzwanie mnie czeka. Rzecz jasna, podeszłam do niego z największą powagą.
Zależało mi również aby sposób podania makaronu był zgodny z francuskimi zasadami: umiar, elegancja, a przede wszystkim wyjątkowy i wyrafinowany smak.

Myślę – Francja – po pierwsze widzę sery. W związku z tym w moim przepisie nie mogło zabraknąć najsłynniejszego z niebieską pleśnią – sera Roquefort.
Po drugie, na pewno będą to kasztany. I nie te ze słynnego placu Pigalle w Paryżu, jakby się mogło wydawać, ale te z południowo – wschodniej Francji.
Trzeci składnik, w żadnym wypadku nie najmniej ważny, to francuska kiełbasa Rosette.
Równie istotna w tym daniu jest także przyprawa, której użyłam – estragon. Zajmuje on wszakże czołowe miejsce w kuchni francuskiej.
Makaron oczywiście przygotowałam sama. Tak bardzo zależało mi na pięknym zdjęciu, że są aż trzy kompozycje – z trzema różnymi talerzami. Prezentuję w takim razie wszystkie moje kombinacje.

Makaron w sosie serowym
Makaron w sosie serowym z kasztanami i francuską kiełbasą

Makaron w sosie serowym z kasztanami i francuską kiełbasą

Zapraszam na przepyszną podróż do Francji.

Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, posól i zrób w środku wgłębienie. Wbij jajka. Widelcem stopniowo mieszaj jajka z mąką, aż do jej wchłonięcia. Dalej wyrabiaj ciasto rękami. Odstaw na około 20 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i potnij je w paseczki lub, tak jak ja, użyj do tego maszynki do makaronu. Gotowy makaron odłóż na 2 godziny na czystą ściereczkę lub stolnicę posypaną mąką.
Makaron w sosie serowym
Makaron ugotuj al dente.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj ząbki czosnku. Po chwili kiełbasę Rosette. Smaż aż uzyska lekko rumianą barwę. Dodaj kasztany, po chwili ser Roquefort pokrojony w kostkę. Zamieszaj dokładnie. Gdy ser zacznie topnieć dodaj śmietanę i estragon. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dolej około 2 chochelki wody z makaronu do sosu.
Zamieszaj dokładnie i dodaj odcedzony makaron.
Na talerzu raz jeszcze posyp makaron suszonym estragonem.
Bon Appetit!
Makaron w sosie serowym
Makaron w sosie serowym
Makaron w sosie serowym
Makaron w sosie serowym
Makaron w sosie serowym

makaron:

  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 3 jajka
  • szczypta soli
sos:
  • 500 g kasztanów pakowanych próżniowo metodą sous – vide
  • 100 g sera Roquefort
  • 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 100 g pokrojonej w paseczki kiełbasy Rosette
  • 250 ml Crème fraîche  – francuskiej, lekko ukwaszonej śmietany, zawierającej około 35% tłuszczu
  • łyżka masła klarowanego
  • suszony estragon (najlepiej pochodzący z Francji)