Spaghetti z truflami

Spaghetti z truflami

Do konkursu „Makaron Rządzi Zdrowo – podróż przez Europę”, którego organizatorem jest Get Public Sp. J., postanowiłam podejść bardzo poważnie i przygotować naprawdę wspaniałe dania. Wygraną w akcji jest wyjazd do Włoch na kurs kulinarny – marzenie!

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o akcji, zapraszam tutaj: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-rzadzi-zdrowo-podroz-przez-europe

Dzisiaj przepis #1, w związku z tym to przystanek Włochy. Cudownie!
Pierwszy produkt, który przyszedł mi do głowy, a niewątpliwie związany jest z Włochami, to na pewno zawsze na miejscu pierwszym są trufle. Ubóstwiam ich smak. Są przepyszne, wyjątkowe i przywołują we mnie wspomnienia wakacji w Italii.
Jeśli wybrałam takie delikatesy, nie mogłam połączyć ich z makaronem kupionym, zdecydowanie zasługują na to aby podać je w towarzystwie makaronu samodzielnego wyrobu. Tak też postanowiłam zrobić i specjalnie na tę okazję zaopatrzyłam się w maszynkę do wałkowania i krojenia ciasta na makaron.
Serdecznie zapraszam w podróż do Umbrii – Spaghetti alla norcina właśnie z tych rejonów pochodzi i tam też, jak wiadomo, zbiera się przepyszne trufle.

spaghetti z truflami
Spaghetti z truflami

Spaghetti z truflami

Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, posól i zrób w środku wgłębienie. Wbij jajka. Widelcem stopniowo mieszaj jajka z mąką, aż do jej wchłonięcia. Dalej wyrabiaj ciasto rękami. Odstaw na około 20 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i potnij je w paseczki lub, tak jak ja, użyj do tego maszynki do makaronu. Gotowy makaron odłóż na 2 godziny na czystą ściereczkę lub stolnicę posypaną mąką.
Spaghetti z truflami
Spaghetti z truflami
Spaghetti ugotuj al dente.
W rondelku podgrzej oliwę do dość wysokiej temperatury. Zdejmij z ognia i włóż trufle. Dobrze pomieszaj. Ponownie postaw rondelek na małym ogniu. Dodaj czosnek i filety anchois. Bardzo dokładnie rozdrobnij anchois. Gdy czosnek nabierze złocistej barwy, zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Odcedzony makaron wymieszaj dokładnie z sosem truflowym.
Podawaj posypany płatkami parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.
Buon appetito!
Spaghetti z truflami
Spaghetti z truflami
Spaghetti z truflami

makaron:

  • 300 g mąki pszennej typ 550 (ja używam doskonałej mąki włoskiej – typ 550 to odpowiednik włoskiego ’00’)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
sos:
  • 90 g czarnych letnich trufli oczyszczonych i pokrojonych w cieniutkie plasterki (umyj trufle dokładnie, ale delikatnie)
  • 4 filety anchois
  • 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól morska w młynku
  • świeżo zmielony pieprz
  • ser parmezan