Oto kolejny mój pomysł na danie do konkursu „Moje smaki”, którego organizatorem jest Wydawnictwo MUZA S.A., a prowadzony jest na portalu durszlak.pl. Tarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami.
Czemu wybrałam tartę? Ponieważ wszelkie tarty kojarzą mi się zawsze z moją babcią Krysią. Nieważne, czy słodkie czy słone – to wspomnienia mojego dzieciństwa, niezwykle przyjemne. Takich dań mogłabym opisać mnóstwo. Zupa pomidorowa z ogromną ilością śmietany, aż była prawie biała, ale jaki to był smak! Zupa truskawkowa, wiśniowa czy kisiel babci. A do tego ciasta, desery i torty – torty były najlepsze na świecie. Żałuję, że nie nauczyłam się od niej jak się je przygotowuje, aby tak wyjątkowo smakowały.
Dzisiaj jest tarta na słono. Z dodatkiem kurczaka i kurek, o których już Wam pisałam, że one także przywołują u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Te też oczywiście zebrane były przez moją mamę. Jest też szpinak, kozi ser pleśniowy i pomidorki koktajlowe. I z pomidorków koktajlowych, zebranych w ogrodzie przyjaciółki, zrobiony przepyszny sos.
Zapraszam Was do świata moich smaków.
A jeśli chcielibyście zainspirować się nową książką „Moje smaki z Michelem Moranem”, link do strony książki znajduje się tutaj: http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470.
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami
Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Oczyść piersi z kurczaka, umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Zamarynuj w soli, świeżo zmielonym pieprzu, dzikiej suszonej bazylii i suszonej kolendry oraz dodaj oliwę z orzechów włoskich. Zamieszaj i odstaw.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, po chwili dodaj kurki, sól i pieprz. Smaż razem aż kurki staną się lekko rumiane i dodaj szpinak. Smaż aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Przełóż na talerz.
Na patelni po szpinaku rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć kawałki kurczaka. Smaż aż kurczak nabierze złocistego koloru. Przełóż na talerz.
Krótko na mocno rozgrzanej patelni podsmaż szczypior z pomidorkami i solą.
Sos z pomidorków koktajlowych z czosnkiem zmieszaj razem z serkiem twarogowym. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 10 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto. Układaj po kolei: kawałki kurczaka, kurki ze szpinakiem, pomidorki, ser kozi pleśniowy. Wszystko polej sosem z pomidorków koktajlowych z serkiem twarogowym.
Tarty piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem około 15 minut.
świeże kurki (ja miałam kurki sterylizowane – wyrób mojej mamy)
30 dag szpinaku baby
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
podwójna pierś z kurczaka
suszona kolendra
suszona dzika bazylia
oliwa z orzechów włoskich
sos z pomidorków koktajlowych z czosnkiem (miałam sos własnego wyrobu – gotowane z solą, czosnkiem, później zmiksowane i zawekowane), może też być passata pomidorowa
2 łyżki serka twarogowego
kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
20 dag sera koziego pleśniowego pokrojonego w plastry