Makaron z boczniakami, bakłażanem i szpinakiem, w sosie dyniowym

Makaron z boczniakami, bakłażanem i szpinakiem, w sosie dyniowym

W sobotę byłam na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Macieja Listwana w Akademii Kurta Schellera. Uwielbiam Kurta Schellera, to dla mnie niekwestionowany mistrz sztuki kulinarnej. Macieja Listwana poznałam właśnie dzięki Kurtowi, na Good Food Fest w Warszawie. Wiedziałam, że pobierał nauki w Le Cordon Bleu i pracował w wielu miejscach na świecie, gdzie zdobywał umiejętności i doświadczenie w zakresie cukiernictwa. Dlatego gdy dowiedziałam się, że Maciej będzie prowadził warsztaty w Akademii Kurta Schellera, ucieszyłam się i od razu zapisałam się na naukę przygotowywania tart.
Zajęcia trwały prawie 6 godzin. Nauczyliśmy się przygotowywać kruche ciasto – pate brisee cucree i pate sucree oraz poznaliśmy metody sablage oraz fraiser. Była to bardzo cenna lekcja, teraz przygotowanie ciasta kruchego wydaje mi się bardzo proste, a przed zajęciami nie do końca wiedziałam jak je dobrze przyrządzić.
Podczas warsztatów przygotowaliśmy: klasyczną francuską tartę jabłkową, chrupiącą migdałową tartę z karmelizowaną gruszką, tartaletki czekoladowe oraz pomarańczowe. Wiem też jak przygotować glazurę czekoladową oraz owocową. Na pewno podzielę się z Wami przepisami, których nauczył mnie Maciej. Tymczasem kilka zdjęć z warsztatów.

A dzisiaj przygotowałam kolejne danie z dynią. Kupiłam kolejną, tym razem sporo mniejszą. Myślę, że przyrządzę z niej 3 dania, a nie 5 jak ostatnio.
Pomysł zaczerpnęłam od mojej koleżanki, która zapytała czy robiłam sos do makaronu z dyni. Nigdy wcześniej nie robiłam i mocno zaciekawiła mnie ta wizja.
Do makaronu dodałam również szpinak z czosnkiem, boczniaki z cebulką i bakłażany z szałwią. Na górę położyłam serek kozi… idelna kompozycja smaków… zapraszam.

Makaron z boczniakami, bakłażanem i szpinakiem, w sosie dyniowym

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Połóż na durszlaku i posól. Odstaw na 10 minut aż puści sok. Wytrzyj bakłażany ręcznikiem papierowym.
Na rozgrzanej patelni z oliwą, smaż do miękkości dynię. W między czasie dolej do niej wino, sos sojowy grzybowy i dodaj pieprz. Gdy będzie gotowa przełóż ją do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładki sos.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż chwilę i dodaj boczniaki. Dolej sos sojowy grzybowy i pieprz. Smaż aż nabiorą brązowej barwy i przełóż do garnka. Podlej je niewielką ilością wody, zakryj przykrywką i gotuj na małym ogniu.
Raz jeszcze rozgrzej oliwę i smaż bakłażana z solą i pieprzem. Po chwili dodaj szałwię. Gdy będą gotowe przełóż do garnka z boczniakami i cebulą.
Na kolejnej porcji rozgrzanej oliwy smaż krótko posolone plasterki czosnku i dodaj liście szpinaku. Gdy zmniejszą swoją objętość przełóż je do garnka z warzywami.
Zamieszaj dokładnie zawartość garnka, dodaj sos z dyni oraz odsączoną cieciorkę. Zetrzyj gałkę muszkatołową i ewentualnie dopraw do smaku.
Makaron zmieszaj razem z sosem.
Podawaj posypany serkiem kozim. Ja na górze posypałam danie świeżo zmieloną czarną solą.
Smacznego!
  • 70 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 25 dag boczniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 25 dag szpinaku umytego i osuszonego
  • 1 ząbek czosnku pokrojony plasterki
  • 1 mały bakłażan
  • 10 listków świeżej szałwii pokrojonych paseczki
  • makaron
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • serek kozi
  • świeżo zmielony pieprz
  • sos sojowy grzybowy
  • sól (ja dzisiaj użyłam czarnej)
  • puszka odsączonej cieciorki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej