Makaron z boczniakami, bakłażanem i szpinakiem, w sosie dyniowym
W sobotę byłam na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Macieja Listwana w Akademii Kurta Schellera. Uwielbiam Kurta Schellera, to dla mnie niekwestionowany mistrz sztuki kulinarnej. Macieja Listwana poznałam właśnie dzięki Kurtowi, na Good Food Fest w Warszawie. Wiedziałam, że pobierał nauki w Le Cordon Bleu i pracował w wielu miejscach na świecie, gdzie zdobywał umiejętności i doświadczenie w zakresie cukiernictwa. Dlatego gdy dowiedziałam się, że Maciej będzie prowadził warsztaty w Akademii Kurta Schellera, ucieszyłam się i od razu zapisałam się na naukę przygotowywania tart.
Zajęcia trwały prawie 6 godzin. Nauczyliśmy się przygotowywać kruche ciasto – pate brisee cucree i pate sucree oraz poznaliśmy metody sablage oraz fraiser. Była to bardzo cenna lekcja, teraz przygotowanie ciasta kruchego wydaje mi się bardzo proste, a przed zajęciami nie do końca wiedziałam jak je dobrze przyrządzić.
Podczas warsztatów przygotowaliśmy: klasyczną francuską tartę jabłkową, chrupiącą migdałową tartę z karmelizowaną gruszką, tartaletki czekoladowe oraz pomarańczowe. Wiem też jak przygotować glazurę czekoladową oraz owocową. Na pewno podzielę się z Wami przepisami, których nauczył mnie Maciej. Tymczasem kilka zdjęć z warsztatów.
A dzisiaj przygotowałam kolejne danie z dynią. Kupiłam kolejną, tym razem sporo mniejszą. Myślę, że przyrządzę z niej 3 dania, a nie 5 jak ostatnio.
Pomysł zaczerpnęłam od mojej koleżanki, która zapytała czy robiłam sos do makaronu z dyni. Nigdy wcześniej nie robiłam i mocno zaciekawiła mnie ta wizja.
Do makaronu dodałam również szpinak z czosnkiem, boczniaki z cebulką i bakłażany z szałwią. Na górę położyłam serek kozi… idelna kompozycja smaków… zapraszam.