Faszerowane pstrągi duszone w winie podane z warzywną zapiekanką

Faszerowane pstrągi duszone w winie podane z warzywną zapiekanką

Nic się u mnie nie zmieniło. Najbardziej lubię jeść ryby i owoce morza.
Jak Wam ostatnio pisałam, mam to szczęście i znalazłam miejsce w Radomiu, gdzie kilka razy w tygodniu są świeżutkie ryby. Tym razem wybrałam pstrągi.
Postanowiłam przyrządzić je nieco inaczej niż zwykle. Przygotowałam farsz ze strartego parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Owinęłam je szynką parmeńską, krótko przysmażyłam, a później dusiłam pod przykryciem w białym winie. Smaki włoskie. Było pysznie. Do pstrągów dzisiaj proponuję zapiekankę z warzyw: ziemniaki, czarna rzodkiew, pieczarki, oliwa z oliwek i świeże oregano.
Zapraszam na super obiad.

Faszerowane pstrągi duszone w winie podane z warzywną zapiekanką

Przyrządzenie:
Pstrągi wypatrosz i oczyść. Umyj i osusz.
Starty parmezan zamieszaj z natką pietruszki, octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Tą mieszanką nafaszeruj ryby. Pstrągi posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zawiń każdego 2 plastrami szynki parmeńskiej.
Usmaż pstrągi na rozgrzanej oliwie, krótko. Wlej wino na patelnię i przykryj ryby przykrywką. Duś na małym ogniu 40 minut.
Ziemniaki i rzodkiew obierz i podgotuj w osolonej wodzie. Pieczarki obierz i pokrój. Ostudzone ziemniaki i rzodkiew pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj warzywa. Polej je oliwą z oliwek, posyp świeżym posiekanym oregano, solą oraz pieprzem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut, aż warzywa nabiorą brązowego koloru.
Rybę podawaj razem z zapiekanymi warzywami.
Smacznego!
faszerowane pstrągi
  • świeże pstrągi
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • ocet winny
  • 1 ząbek czosnku
  • po 2 plasterki szynki parmeńskiej na 1 rybę
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
zapiekanka:
  • ziemniaki
  • czarna rzodkiew
  • pieczarki
  • oliwa z oliwek
  • świeżo posiekane oregano
  • sól (ja dzisiaj użyłam czarnej)
  • pieprz