Jakże miłe miałam dzisiaj zaskoczenie! Robiąc zakupy, na stoisku z rybami z daleka zauważyłam duużo pięknych i świeżutkich ryb. I to jakich! Były wśród nich szczupaki, pstrągi, łososie, flądry, halibuty…, ale co mnie najbardziej ucieszyło – gdy podeszłam bliżej patrzyły na mnie cudowne dorady. Nie wierzyłam własnym oczom. Szybko sprawdziłam czy są świeże i rzeczywiście były. Pani poinformowała mnie, że wczoraj wieczorem przybyły z Chorwacji. Cóż za wspaniała nowina! Dowiedziałam się również, że takie dostawy są w każdy poniedziałek i środę. Doskonale! Wzięłam 3 piękne sztuki do domu i szybko przyrządziłam. Przyrządziłam w bardzo prosty, ale jakże pyszny sposób. Pieczona dorada na sposób śródziemnomorski jest wyjątkowo pyszna.
Pieczona dorada śródziemnomorska
Przyrządzenie:
Natnij ryby i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. W nacięcia włóż listki laurowe i kawałki pokrojonego masła. Ryby posyp wszystkimi składnikami podanymi powyżej, oprócz suszonej bazylii, ona będzie do ziemniaków. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i polej oliwą z oliwek oraz posyp kawałkami masła.
Sklaruj 10 dag masła.