Gulasz z sarniny

Wczoraj do mojego taty zadzwonił jego znajomy z pytaniem czy chcielibyśmy jakieś mięsko, bo właśnie wrócił z polowania i mógłby coś przywieźć. Tata zadał to pytanie mi, a ja oczywiście z zadowoleniem powiedziałam, że czekam na zdobycze.
I oto za niedługi czas do domu naszego zawitał koziołek (znaczy sarna). A dokładnie połowa koziołka. I na szczęście była to połowa, a nie cały, bo nie wiem co zrobiłabym z taką ilością mięsa. I dobrze też, że akurat była u mnie moja babcia, która pomogła mi się „rozprawić” z tym zwierzątkiem, bo nie było super łatwo. Najładniejsze mięso pokroiłam w dużą kostkę i zrobiłam pyszny gulasz z sarniny, o którym za chwilę. Wielki udziec zamroziłam – niedługo będziemy go piec i o tym też na pewno będziecie wiedzieć. Resztę tego „co się nadawało” babcia zabrała ze sobą i będzie piekła pasztet. Niestety nie mogę być przy niej przy przyrządzaniu go, ale na pewno będę go jadła.

Pierwszy raz przyrządzałam dziczyznę, lubię gotować coś po raz pierwszy, zawsze czuję podekscytowanie. Nie chciałam zepsuć mięsa, dlatego postanowiłam poczytać coś o przyrządzaniu tego typu mięsa. Znalazłam też fajny przepis w książce „MammaMia – prawdziwa włoska kuchnia” Cristiny Bottari, na mięso z dzika co prawda, ale przecież mięso sarny to też dziczyzna. Trochę go zmodyfikowałam i wyszedł przepyszny sos. Do mięsa podałam buraczki lekko ostre z cebulką karmelizowaną.
Zresztą, zobaczcie sami, a najlepiej spróbujcie.
Podaję składniki aż na 2 kg mięsa, w ramach potrzeb zmniejszcie ich proporcje.

Gulasz z sarniny

Przyrządzenie:
Ugotuj buraki.
Bazylię oraz natkę pietruszki posiekaj. Słoninę pokrój w kostkę.
Mięso zanurz na kilka minut we wrzącej wodzie z dodatkiem octu. Odcedź na durszlaku i opłucz zimną wodą.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, słoninę oraz czosnek. Smaż na dużym ogniu mieszając. Dodaj mięso, obsmaż je i wlej wino. Gotuj 10 minut. Dodaj posiekane zioła, goździki i pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem. Duś mięso przez około 1,5 godziny, otwarte, często mieszając. Ewentualnie dopraw do smaku.
W tym czasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe i lekko ostygną, podmaż je na maśle klarowanym z suszoną bazylią i pieprzem.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Podsmaż na małej ilości oliwy, wlej ocet balsamiczny i dodaj cukier brązowy. Zamieszaj i przykryj. Duś około 10 minut na małym ogniu.
Ugotowane i ostudzone buraki obierz. Zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do nich skarmelizowaną cebulkę, sok z cytryny, ocet balsamiczny i pieprz.
Gulasz z sarniny podawaj razem z buraczkami i ziemniakami.
Smacznego
P8064044
gulasz z sarniny
Gulasz z sarniny
gulasz z sarniny
Gulasz z sarniny
  • 2 kg mięsa koziołka pokrojonego w większą kostkę (mięso sarny)
  • 2 cebule
  • 20 g słoniny
  • 6 ząbków czosnku obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2 puszki pomidorów całych
  • 0,75 l wina czerwonego wytrawnego
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • duża natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • 6 goździków
  • ocet winny
  • sól i pieprz
  • buraki
  • sos balsamiczny
  • cebula czerwona
  • cukier brązowy
  • sok z cytryny
  • ziemniaki
  • masło klarowane
  • bazylia suszona