Krem z marchwii ze szpinakiem, kurkami i chrupiącymi płatkami owsianymi

Krem z marchwii ze szpinakiem, kurkami i chrupiącymi płatkami owsianymi

Przepis na tę pyszną i zdrową zupę powstał po tym, jak zapoznałam się z treścią książki „Paryska dieta” doktora Jean-Michel Cohen’a.

Książka jest ciekawa, warta przeczytania i wielokrotnego wykorzystania – jest w niej wiele pomocnych rad i mnóstwo przepisów na bardzo dobre, a przede wszystkim lekkie i zdrowe posiłki.
Tutaj możecie dowiedzieć się czegoś więcej o „Paryskiej diecie”.

Zupa krem z marchwii to również moja propozycja do konkursu Danie w paryskim stylu!, organizowanego przez Media Format sp. z o.o. na portalu durszlak.pl.

Do przyrządzenia mojego dania wybrałam tylko świeże, naturalne składniki bogate w minerały i witaminy. Postarałam się również o elegancki wygląd potrawy, wszak on znacznie uprzyjemnia nam jedzenie.
Marchew zawiera mnóstwo beta-karotenu i witaminy A, przez co nas odmładza, upiększa, a nawet uszczęśliwia!:) Muszę też dodać, że marchew, której używam jest wyjątkowa, bo z naszego przydomowego ogródka.
Szpinak jest również zbiornicą beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.
Żytnie płatki owsiane zawierają fosfor i błonnik.

Zupa krem z marchwii ze szpinakiem, kurkami i chrupiącymi płatkami owsianymi to moja propozycja na kolację w pierwszej fazie – Cafe, według „Paryskiej diety” doktora Jean-Michel Cohen’a.
Dodam, że kurki, jak zawsze, uzbierane zostały przez moją mamę w „naszym” lesie.
Zapraszam.

Krem z marchwii ze szpinakiem, kurkami i chrupiącymi płatkami owsianymi

Przyrządzenie:

Oczyszczone kurki podsmaż krótko na patelni bez tłuszczu, dodaj pieprz i trochę soli.
Szpinak dokładnie umyj i usuń ogonki.
W garnku zagotuj bulion i dodaj oczyszczone, pokrojone w plastry marchewki oraz żytnie płatki owsiane. Gotuj pod przykryciem aż marchew będzie miękka. Dodaj obrany ząbek czosnku, cynamon, pieprz oraz sól. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładko.
Ponownie postaw garnek na ogniu i dodaj szpinak. Zamieszaj. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, zupa jest gotowa. Dopraw ewentualnie do smaku.
Podawaj z kurkami i uprażonymi płatkami owsianymi.

Smacznego

krem z marchwii
  • 500 ml odtłuszczonego bulionu warzywnego (zawsze mam zamrożony, wcześniej przeze mnie przygotowany)
  • 8 średniej wielkości marchewek
  • 25 dag świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki świeżo startego cynamonu
  • 50 g żytnich płatków owsianych
  • 10 g uprażonych żytnich płatków owsianych
  • 25 dag świeżych kurek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska