Sałatka z polędwiczką wieprzową, kurkami i serem Gorgonzola Piccante

Sałatka z polędwiczką wieprzową, kurkami i serem Gorgonzola Piccante

Jakiś czas temu, nawet nie pamiętam dokładnie kiedy, wzięłam udział w konkursie fotograficznym prowadzonym przez blogerkę z bloga Smaczne Ujęcie. Konkurs nazywał się „Szparagi w roli głównej” i jak się pewnie domyślacie, chodziło o wysłanie potrawy ze szparagami. Wysłałam zdjęcie makaronu ze szparagami i innymi różnościami, zdając sobie sprawę, że moje szanse na wygraną są marne. Zdjęcie było co najmniej średnie. Około 2 tygodnie temu dostaję e-mail od Ani Dobrowolańskiej – autorki bloga Smaczne Ujęcie, że wygrałam konkurs i przeprasza, że tak późno mi o tym pisze. Przyznam, że byłam mocno zaskoczona, ale oczywiście zadowolona bardzo. Do wygrania były noże do steków Jamiego Olivera. Ania poprosiła mnie o adres do wysyłki, który jej rzecz jasna podałam. Okazało się, że obie mieszkamy w Radomiu. Ustaliłyśmy, że najlepiej będzie jak się spotkamy i Ania nagrodę wręczy mi osobiście. I co najważniejsze, będziemy miały okazję się poznać. Umówiłyśmy się na kawę. I tutaj już totalne zaskoczenie! Pozytywne, rzecz jasna. Ania jest córką mojej nauczycielki j. polskiego z liceum! Jaki ten świat mały! To strasznie miła informacja, bo bardzo lubiłam tę nauczycielkę. Poza tym Ania to bardzo fajna osoba i mam nadzieję, że uda nam się czasem spotkać i pogadać. Coś razem ugotować i sfotografować – może czegoś się nauczę od super fotografa. W każdym razie fajne doświadczenie i chciałam się nim z Wami podzielić. Zapraszam oczywiście na blog Smaczne Ujęcie i dziękuję za wygraną, Aniu.

Oto noże, które wygrałam:
A teraz zmieniam temat i zapraszam na dzisiejsze danie. Miałam kawałek polędwiczki wieprzowej i  kurki, które prawie codziennie zbiera moja mama w „naszym” lesie. Początkowo miałam w planie przygotowanie polędwiczek w sosie kurkowym, ale pomyślałam, że ilość mięsa, którą posiadam dla 4 osób w tym wypadku nie wystarczy. I zrobiłam sałatkę. Oprócz mięsa znalazły się w niej kurki, ser Gorgonzola Piccante, pomidory suszone i prażone pistacje. To wszystko polane bardzo pysznym sosem. Spróbujcie, zapraszam.

Sałatka z polędwiczką wieprzową, kurkami i serem Gorgonzola Piccante

Przyrządzenie:
Zamieszaj składniki sosu.
Oczyszczoną z błon polędwiczkę wieprzową pokrój w plastry i delikatnie „rozpłaszcz” ręką. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz polej oliwą z oliwek z białą truflą.
Oczyszczone kurki usmaż na oliwie razem z oliwą z oliwek z białą truflą. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Usmaż polędwiczki na patelni grillowej z dwóch stron, szybko na dużym ogniu.
Na talerzu układaj sałaty, rukolę, kiełki rzodkiewki, usmażone polędwiczki, kurki, pokrojony w kostkę ser Gorgonzola Piccante i pokrojone w paseczki pomidory suszone. Całość posyp uprażonymi pistacjami i polej powstałym sosem.
Smacznego!
Sałatka z polędwiczką wieprzową
Sałatka z polędwiczką wieprzową
  • kawałek polędwiczki wieprzowej
  • świeże kurki
  • 220 g sera Gorgonzola Piccante
  • pomidory suszone
  • obrane i uprażone pistacje
  • miks sałat (np. lodowa, endywia, radicchio)
  • rukola
  • kiełki rzodkiewki
  • oliwa do smażenia
  • oliwa z oliwek z białą truflą
  • sól i pieprz
sos:
  • duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 150 ml śmietany 10%
  • łyżeczka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka oliwy z oliwek z białą truflą
  • sól i pieprz