Schab faszerowany w sosie z podgrzybków

Schab faszerowany w sosie z podgrzybków

Wygrałam ostatnio książkę „Smakując Toskanię” Beth Elon. Przyznam, że nie przeczytałam jeszcze całej, ze względu na brak czasu oczywiście. Jest fajna, strasznie mnie wciąga, ale wywołuje też we mnie uczucie niedosytu… Nie chodzi mi zupełnie o to, że coś nie tak jest z książką, ale czytając ją myślę o moich marzeniach i jakoś nostalgiczne myśli mnie nachodzą.

Tak strasznie chciałabym mieć swoją „klimatyczną” rodzinną restaurację, że jak czytam o włoskich rodzinnych knajpach we Włoszech to oczywiście cieszy mnie to ogromnie, ale z drugiej strony mam poczucie, że nie mam tego i pewnie dłuuugo mieć nie będę… I przychodzą smutki i refleksje… Ja mam już nawet miejsce, wystrój, prawie menu mojej restauracji. Mam nadzieję, że moje „bujanie w obłokach” kiedyś zmieni się w rzeczywistość. Trzymajcie kciuki!

Danie, które dzisiaj Wam zaprezentuję to przepis właśnie z książki „Smakując Toskanię”. Pyszny schab, który podałam z sałatką z rukoli, pomidorem i kozim serkiem.

Schab faszerowany w sosie z podgrzybków

Przyrządzenie:
Schab oczyść z błon, umyj, osusz i natnij po środku, ale tak by nie przeciąć go całkowicie.
Do nacięcia włóż ser, tak by nie wystawał na zewnątrz. Na nim połóż prosciutto i liście szałwii.
Schab owiń dobrze nitką, posól i lekko obtocz w mące.
W dużym garnku z pokrywką rozgrzej masło z oliwą z oliwek. Połóż mięso i przyrumień z obudwu stron. Podlej winem i pozwól mu odparować. Dolej bulion i grzyby, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 1,5 godziny, od czasu do czasu przekręcając schab i „podlewając” go sosem z patelni.
Pod koniec gotowania dodaj rozgnieciony czosnek i natkę pietruszki.
Usuń nitkę, pokrój schab i każdy kawałek polej sosem.
Smacznego!
schab faszerowany
schab faszerowany
schab faszerowany
schab faszerowany
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • ser gyuere lub ementaler (2-3 plastry)
  • szynka prosciutto (2-3 plastry)
  • świeże liście szałwii
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • mąka (do oprószenia mięsa)
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub mięsnego
  • 6 borowików pokrojonych w paseczki (ja miałam suszone)
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz