Makaron z kurczakiem w sosie kurkowo – truflowym
Kolejna „makaronowa wariacja” dzisiaj zagościła na moim stole.
A dzień wyjątkowy, bo urodziny mojej mamy! I Ona również bardzo pomogła w stworzeniu tego pysznego dania – kurki zebrała w pobliskim lesie. Zbieranie grzybów sprawia jej ogromną przyjemność, mi również, bo mogę „wyczarowywać” przeróżne smakowitości z darów lasu, po które samej nie chciałoby mi się chodzić. A takie od mamy smakują zdecydowanie lepiej niż te kupowane.
Danie specjalnie dla Ciebie i jeszcze raz – wszystkiego najlepszego mamusiu i kocham Cię milion!
Makaron z kurczakiem w sosie kurkowo – truflowym
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij „zbędne” tłuszcze, błony i kości. Pokrój w drobną kostkę i zamarynuj w posiekanych ząbkach czosnku, 2 łyżkach oliwy z oliwek z białą truflą, soli i pieprzu. Odstaw na 30 minut.
Kurki oczyść, cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Do rozgrzanej oliwy z oliwek dodaj masło klarowane, gdy się rozpuści wrzuć kawałki kurczaka i smaż aż lekko zbrązowieje, w między czasie dopraw suszoną bazylią. Zdejmij z patelni.
Na tłuszczu po kurczaku usmaż cebulę, dolej trochę oliwy jeśli potrzeba. Dorzuć kurki, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż razem około 5 minut. Dolej wino i gotuj na wolnym ogniu kolejne 5 minut. Dolej śmietankę, dopraw do smaku i duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, masło z truflami i sos zamieszaj z makaronem.
Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem, jeśli chcesz.
Smacznego!