Cannelloni z łososiem, szpinakiem i brokułami

Cannelloni z łososiem, szpinakiem i brokułami

Tą informacją chyba się z Wami jeszcze nie dzieliłam – już tak niedługo i będziemy mieszkać we własnym domu! Jest szansa, że pod koniec wakacji dom będzie gotowy! To strasznie mnie raduje, a dlatego dzisiaj się tym z Wami podzieliłam, bo już jesteśmy na etapie wybierania kolorów ścian, tapet, oświetlenia.. Już widzę koniec tego przedsięwzięcia i mam w związku z tym taki euforyczny dzień.

Tak się w sumie zastanawiam czy ze mną wszystko ok – wczoraj dzień doła, a dzisiaj euforia. A może każda z nas tak ma albo nie tylko każda, ale każdy?? Ot takie refleksje.

W związku z dobrym humorem, pyszniutkie jedzonko. Zdrowe zupełnie i piękne!

Cannelloni z łososiem, szpinakiem i brokułami

Przyrządzenie:
Łososia pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Różyczki brokuła ugotuj na parze.
Szpinak umyj, osusz i podsmaż na oliwie z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Zmieszaj razem łososia, szpinak, serek kozi, ser biały, brokuły. Dopraw do smaku.
Rurki gotuj 3 minuty, potem faszeruj je łososiem z warzywami i serkami. Układaj w naczyniu żaroodpornym (ja na taką ilość rurek miałam 2 naczynia). Posyp pokrojoną w kostkę mozarellą i parmezanem. Przykryj naczynie folią aluminiową.
Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 190C. Piecz pod przykryciem 30 minut. Zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 170C i piecz jeszcze 10 minut.
Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj.
Smacznego!
cannelloni z łososiem
cannelloni z łososiem
cannelloni z łososiem
cannelloni z łososiem
  • 18 rurek cannelloni
  • 2 duże filety z łososia
  • 1 średni brokuł
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g miękkiego serka koziego
  • 125 g białego sera chudego
  • kulka mozarelli w zalewie
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • łyżka startego parmezanu
  • łyżka świeżo posiekanego koperku
  • oliwa z oliwek
  • sok z ćwiartki cytryny