Polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami i szparagi w szynce parmeńskiej

Polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami i szparagi w szynce parmeńskiej z suszonymi pomidorami i fetą

Dzisiaj nadszedł ten wspaniały dzień i postanowiłam otworzyć przepiękny słoiczek z czarnymi truflami! Nabyłam go już jakiś czas temu, ale szkoda mi go było otworzyć, po prostu sobie na niego patrzyłam i podziwiałam piękno całych czarnych trufli. Dzisiaj został otwarty i wydobył się z niego cudowny zapach – uwielbiam zapach trufli, nie mówiąc o ich smaku…
Jeśli nie wiecie gdzie zakupić trufle, moja podpowiedź: http://trufle-sklep.pl/pl/c/Trufle-czarne/26

Trufle połączyłam z polędwiczkami wieprzowymi, a jako dodatek idealnie komponują się z nimi zielone szparagi. Dzisiaj, korzystając z rady mojej przyjaciółki – zawinęłam je z szynką parmeńską i cebulką dymką (cebulka to nowość dla mnie i muszę przyznać, że znakomicie dopasowana) oraz z serem feta. Posypałam je suszonymi pomidorkami… cud miód!

polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami

Polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami i szparagi w szynce parmeńskiej

Przyrządzenie:
Polędwiczki umyj i osusz. Pokrój w plastry. Lekko rozbij ręką. Polej oliwą z oliwek z czarnymi truflami, wrzuć listki rozmarynu, posyp solą i pieprzem. Marynuj co najmniej 3 godziny a najlepiej wstaw do lodówki na noc.
Nastaw piekarnik na 190C. Odłam końcówki szparagów i odrzuć. Na trzy szparagi połóż kawałek cebulki dymki, szczypior, fetę i zawiń szynką parmeńską. Gdy wszystkie będą gotowe, ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Posyp pokrojonymi w paseczki pomidorami suszonymi i skrop całość niewielką ilością oliwy z oliwek. Tak przygotowane szparagi piecz około 15-20 minut.
Usmaż polędwiczki na oliwie z oliwek na dość dużym ogniu, szybko. Gotowe odkładaj na talerz. Na patelnię po polędwiczkach wlej wino i gotuj aż alkohol odparuje. Wlej śmietankę, zamieszaj i wrzuć pokrojone w plasterki czarne trufle. Gotuj sos na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodaj do sosu polędwiczki. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj.
Polędwiczki podawaj razem ze szparagami. Jako dodatek świetnie pasuje puree ziemniaczene – dla mojego męża zawsze najlepszy.
Smacznego
polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami
polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 całe czarne trufle
  • listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek z czarnymi truflami
  • 225 ml śmietanki do gotowania
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • zielone szparagi
  • szynka parmeńska (po pół plasterka na 3 szparagi)
  • cebula dymka ze szczypiorem
  • ser feta
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz