Filety z flądry ze szparagami, szpinakiem i sosem bazyliowo-pomarańczowym
Oto kolejny i ostatni już (niestety, bo więcej nie można), przepis na konkurs „Rezydencje dla astrystów gotujących”.
Teraz propozycja na lunch. Wiele pomysłów chodzi mi po głowie, wybrałam rybę – bardzo prostą i szybką w przyrządzeniu. Połączona z zielonymi szparagami, szpinakiem i oblana delikatnie sosem bazyliowo – pomarańczowym, jest naprawdę doskonała w smaku..
Zapraszam.
Filety z flądry ze szparagami, szpinakiem i sosem bazyliowo-pomarańczowym
Przyrządzenie:
Filety po rozmrożeniu spłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z połowy pomarańczy, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ugotuj kaszaę gryczaną.
Szparagi umyj, odłam końcówki. Resztę ugotuj na parze, używając niewielkiej ilości posolonej wody.
Złamanego szparaga na pół zawijaj filetem z flądry i ułóż w naczyniu do zapiekania. Powstałe ruloniki polej sosikiem z marynaty i skrop delikatnie olwią z oliwek. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190C.
Szpinak umyj i osusz. Podsmaż na oliwie z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posól i posyp pieprzem.
Do wody po szparagach wciśnij sok z drugiej połowy pomarańczy, dolej wino i wrzuć pokrojone w paseczki listki bazylii. Dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę. Zdejmij z ognia. Gdy odrobinę przestygnie dodaj śmietanę i dokładnie zamieszaj. Aby zagęścić sos możesz dodać zasmażkę, ja dzisiaj zrobiłam bez.
Na ugotowaną kaszę połóż gotową rybę. Obok połóż szpinak i szparagi. Flądrę polej sosem.
Smacznego!