Sałatka z halloumi, salami z orzechami i truskawkami
Przy tak pięknej pogodzie zachciało mi się jeszcze wiosennych orzeźwiających smaków. Kupiłam ostatnio francuskie salami z orzechami włoskimi i pomyślałam, że doskonale będzie się komponowało z truskawkami i grillowanym serem halloumi z dodatkiem mięty. Wyszła naprawdę fajna kompozycja smaków. Moi najbliższi byli zachwyceni.
Przepis ten bierze udział w konkursie „Rezydencje dla artystów gotujących”, którego organizatorem jest Malta Festival Poznań we współpracy z Durszlak.pl.
To propozycja na kolację.
Sałatka z halloumi, salami z orzechami i truskawkami
Przyrządzenie:
Zmiksuj 6 truskawek z octem balsamicznym, miodem i pieprzem. Ugotuj razem chwilę w rondelku.
Na talerzu ułóż rukolę, roszponkę i kiełki słonecznika. Pokrój ser w plastry i usmaż na patelni bez tłuszczu lub na grillu. Połóż pokrojone w półplasterki salami, a na tym pokrojone truskawki. Posyp płatkami migdałów.
Sałatkę polej sosem oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego
Ta sałatka bierze udział w konkursie dla blogerów pt. „Inspiruje nas Fit&Easy”.