Spaghetti z łososiem, szparagami, szpinakiem i cukinią
Moja dzisiejsza makaronowa propozycja to spaghetti pomarańczowe świeżutkie pyszne od Ciao Bella ponownie. Z cytrusowym smakiem makaronu idealnie skomponowały się: łosoś, zielone szparagi, szpinak i cukinia. Bardzo zdrowe i pożywne danie. Dla mam karmiących polecam bez dodatku czosnku.
Spaghetti z łososiem, szparagami, szpinakiem i cukinią
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Zmiksuj miąższ z pomidorów razem z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Dzwonki łososia skrop sokiem z limonki, posyp solą i pieprzem. Polej odrobiną oliwy z oliwek i piecz w naczyniu żaroodpornym około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Szparagi umyj, złam końcówki i odrzuć. Resztę ugotuj na parze.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem chwilę. Wlej zmiksowane pomidory i gotuj razem około 5 minut. Dodaj umyty i wysuszony szpinak, gotuj około 3 minuty na dość wysokim ogniu. Wrzuć upieczonego i pokrojonego łososia oraz szparagi. Gotuj razem 5 minut.
Sos zmieszaj z makaronem. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego