Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z dwoma sosami i sałatką
Na grillu również doskonale smakują polędwiczki wieprzowe. Do nich przygotowałam 2 sosy i prostą sałatkę. „Wariacji” na temat polędwiczek pokażę Wam na pewno sporo, bo bardzo lubię ten rodzaj mięsa. Dzisiaj smak lekko egzotyczny, bo przyprawa 5 smaków.
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z dwoma sosami i sałatką
Przyrządzenie:
Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Zamieszaj wszystko razem, dodaj łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posól oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Jeszcze raz zamieszaj i odstaw na 3 godziny.
Zmiksuj wszystkie składniki sosu pomidorowo – paprykowego oprócz natki pietruszki. Natkę posiekaj i wmieszaj do sosu.
Zmieszaj razem wszystkie składniki sosu ogórkowego.
Sałatę lodową zamieszaj z rukolą. Na to połóż kiełki rzodkiewki, pokrojony kozi ser, pomidory suszone i posyp uprażonymi pestkami słonecznika. Na sos do sałatki: zmieszaj 2 łyżki octu balsamicznego z 2 łyżkami oliwy z oliwek i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Polej sosem sałatkę.
Polędwiczki nadziewaj na patyczki i smaż na grillu z obydwu stron.
Wszystko razem smakuje doskonale!
Smacznego