Hiszpańskie Gazpacho

Podróż do Hiszpanii – hiszpańskie Gazpacho… zupa pochodząca z Andaluzji. Ja zachwyciłam się jej smakiem podczas wczasów na Ibizie, gdzie byłam z moim mężem. 

Istnieje wiele odmian tej zupy, ja dzisiaj przygotowałam odmianę andaluzyjską, chyba najbardziej popularną. Taką też jadłam w Hiszpanii. Zawiera ona pomidory, do których dodajemy oliwę, ocet, paprykę, czosnek, zielony ogórek i chleb. Ja nie dodałam do zupy chleba, ale bardzo dobra będzie, jeśli również dorzucicie do niej czosnkowe małe grzaneczki. To idealna zupa w upalne dni.

„Nie jest pewne skąd pochodzi nazwa Gazpacho. Przyjmuje się, że może ona wywodzić się z łaciny – od słowa caspo, czyli „drobne kawałeczki”- lub z arabskiego (a dokładniej z mozarabskiego) słowa oznaczającego rozmoczony chleb.”
źródło: Wikipedia

hiszpańskie gazpacho

Hiszpańskie Gazpacho

Przyrządzenie:
Zmiksuj pomidory, ogórki, 3 ząbki czosnku i cebulę. Posól, posyp pieprzem i dolej łyżkę oliwy z oliwek. Zamieszaj i wstaw zupę do lodówki na 2 godziny.
Bagietkę przekrój na pól. Delikatnie posmaruj masłem oraz posyp ziołami prowansalskimi i solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz do chrupkości. Gdy będą gotowe, wetrzyj w nie obrany ząbek czosnku.
Nalej zupę do miseczki. Posyp parykę czerwoną, cebulę czerwoną i awokado. Skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego
hiszpańskie gazpacho
   
  • 1 kg dojrzałych i miękkich pomidorów sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
  • 2 zielone ogórki obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • pół awokado pokrojone w kostkę
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • bagietka
  • zioła prowansalskie
  • odrobina masła