Krem ze szpinaku

Zazwyczaj zupy kremy zawierają takie dodatki zagęszczające jak np. ziemniaki, mąka, śmietana. Moja zupa jest super zdrowa i nie ma żadnych „niepotrzebnych” składników. A do tego jest oczywiście pyszna. Zapraszam na krem ze szpinaku.

Do zupy potrzebny będzie wywar mięsny. Możesz zawsze użyć takiego z kostki. Proponuję Ci jednak, zwłaszcza jeśli dość często gotujesz lub masz małe dzieci, którym trzeba przyrządzić zupkę – samemu raz na 1 – 2 tygodnie ugotować wielki gar rosołu. Porozlewaj wywar do małych pudełek (0,5 l, 0,75 l, 1 l) i zamroź. Potem, gdy jest potrzebny, rozmrażasz w moment i gotowe. Warzywa (marchew, seler, pietruszka) możesz zamrozić w wywarze (ja takiego używam do zupek dla moich dziewczynek). Z mięsa natomiast można zrobić farsz na pierogi, pulpety, kotlety, – które też, rzecz jasna, można zamrozić.

Tymczasem zapraszam na zupę.

krem ze szpinaku
Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku

Przyrządzenie:

Bulion zagotuj. Liście szpinaku oczyść dokładnie. Wrzuć do bulionu razem z płatkami owsianymi. Dodaj obrany czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotuj razem około 3 minuty. Zdejmij z ognia. Dolej mleko. Zmiksuj zupę.
Nakładaj zupę do miseczek. Posyp serem feta, uprażonymi płatkami migdałów oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego

krem ze szpinaku
Zupa krem ze szpinaku