Mazurek świąteczny

Mazurek świąteczny

Już po Świętach rzecz jasna, ale jeszcze przedstawię Wam naszą wersję mazurka. Piszę naszą, bo to przepis mojej mamy, a ja od Niej nauki podjęłam i przejmuję przepis. Mama w mazurkach jest naprawdę dobra, rzekłabym nawet, że poważnie się w tym daniu wyspecjalizowała. Nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurków Urszulki.

mazurek świąteczny
Mazurek świąteczny

Mazurek świąteczny

Przyrządzenie:

Wszystkie składniki ciasta schłodzić. Żółtka przetrzyj przez sito. Mąkę i cukier puder przesiej. Zimne masło zetrzyj na grubej tarce.
Wszystkie składniki połóż na blacie, najlepiej zimnym. Posiekaj je szerokim noże, aż się połączą. Przy łączeniu nie dotykaj rękami!
Ulep kulę, zwiń w folię i wsadź do lodówki najlepiej na noc.
Kolejnego dnia rozwałkuj ciasto, ponakłuwaj widelcem. Piecz w temperaturze 190C przez około 15 minut. Będzie gotowe gdy zacznie się robić złote.
Po wystudzeniu polej mazurka, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Udekoruj orzechami i owocami kandyzowanymi, jeśli chcesz.

Smacznego