Pasztet domowy

Upiekłam pasztet!!! Pierwszy w moim życiu!!!
Oczywiście, nie myślcie sobie, że sama wymyśliłam przepis. Przepis przekazał mi tata – mój mistrz. Lepszego nie jadłam. Spróbujcie tego przepisu na pasztet domowy, a na pewno zgodzicie się ze mną, że jest wyjątkowy.

pasztet domowy
Pasztet domowy

Pasztet domowy przepisu mojego taty

Przyrządzenie:

Ziele angielskie i liście laurowe gotuj w niedużej ilości wody około 20 minut. Odcedź. Wodą zalej i przykryj mięso wołowe i drobiowe. Włóż obraną włoszczyznę. Gotuj razem pod przykryciem około 1,5 godziny. Na ostatnie 30 minut wrzuć cebule pokrojone w ćwiartki. Posól pod koniec gotowania.
W tym czasie upiecz w piekarniku boczek lub podgardle, około 1 godziny w 190C.
Wątróbkę zalej niedużą ilością wrzątku i gotuj około 5 minut.
W mięsie z wodą po ugotowaniu namocz bułki. Wystudź wszystko dokładnie, przez kilka godzin.
Wyjmij włoszczyznę. Zmiel resztę 3 razy. Sól, pieprz i gałkę muszkatałową dodawaj sukcesywnie w trakcie mielenia aby dokładnie rozprowadzić. Dodaj żółtka i wymieszaj. Białka ubij na sztywno i wymieszaj z mięsem krótko i delikatnie.
Brytfanny (2-3) wysmaruj starannie smalcem i oprósz bułką tartą.
Włóż starannie pasztet i piecz od 1 godziny do 1,5 godziny w zależności od wielkości (głębokości) brytfann, w temperaturze 200 stopni z funkcją grzania piekarnika góra – dół.
Odstaw pasztet do przestygnięcia. Po tym czasie możesz się nim smacznie zajadać.

Smacznego

pasztet domowy
Pasztet domowy
Wielkanocne pasztety  Wielkanocne Smaki III
  • 1 kg wołowiny niezbyt tłustej (rozbratel, antrykot, golonka)
  • 1 kg boczku wieprzowego lub chudego podgardla
  • pół kurczaka
  • 30 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
  • 3 cebule
  • włoszczyzna
  • kilka czerstwych bułek (3-4)
  • 10 liści laurowych
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól
  • 2 gałki muszkatołowe świeżo starte
  • 5 jajek
  • smalec (do wysmarowania brytfanny)
  • bułka tarta (do posypania brytfanny)