Pieczony okoń

Uwielbiam ryby, smakuje mi chyba każda. Lubię je też przyrządzać, bo szybko i łatwo się je przygotowuje. Podam przepis na pieczoną rybę – dzisiaj był to pieczony okoń morski, ale może to być również pstrąg, dorsz lub inna podobna do nich biała ryba. Bardzo proste wykonanie.

pieczony okoń
Pieczony okoń z pesto, ziemniakami i pomidorkami

Pieczony okoń

Przyrządzenie:

Składniki marynaty zmiksuj razem w blenderze. Wypatroszoą rybę natnij grubo, nafaszeruj marynatą w miejscach nacięcia oraz w środku. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ziemniaki oczyść i podgotuj. Po wystygnięciu pokrój w plastry i ułóż na skropionej oliwą, formie do pieczenia. Połóż rybę. Posyp kilkoma pomidorkami koktajlowymi oraz czarnymi oliwkami. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Polej delikatnie oliwą z oliwek.
pieczony okoń
Okoń z pesto, pomidorkami koktajlowymi, ziemniakami i oliwkami
Przykryj naczynie folią aluminiową.
Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 200C. Piecz 30 minut. Podawaj ze schłodzonym białym winem.

Smacznego

  • 2 okonie morskie
  • ziemniaki (wystarczą 2 na porcję)
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
  • oliwa z oliwek (użyłam oliwy z rozmarynem)
Składniki na marynatę/farsz:
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • kilka listków bazylii
  • 1 papryczka chilli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
  • sól