Na pewno wszyscy zauważyli, że piękny dzień dzisiaj był, wiosna zbliża się wielkimi krokami! Hurra, nie mogę się już doczekać aż będę mogła całe dnie spędzać z dziećmi na dworze i słoneczku. Uwielbiam śniadania na tarasie, zacznie się sezon grillowy. Z tym pierwszym powiewem wiosny postanowiłam przygotować własnie coś na grilla. Oczywiście dzisiejsze szaszłyki z kurczaka przyrządziłam na grillu elektrycznym, jednak jak tylko zrobi się cieplej- polecam je na tradycyjnego grilla. Tymczasem możesz je również przyrządzić na patelni grillowej lub beztłuszczowej. Sosy są doprawione na ostro, jeśli wolisz dodaj mniej pikantnych składników. Najlepiej też kurczaka zamarynować dzień wcześniej- doskonale przejdzie bogactwem smaków.
Szaszłyki z kurczaka
Przyrządzenie:
Piersi z kurczaka pokrój na małe podłóżne kawałki i delikatnie rozbij. Upraż ziarna kolendry oraz kuminu. Po uprażeniu pokrusz je razem w moździerzu i połącz z pozostałymi składnikami marynaty. Włóż piersi kurczaka, dokładnie zamieszaj i odstaw do lodówki, najlepiej na noc.
Ugotuj ryż. Ja dzisiaj przygotowałam ryż pełnoziarnisty, ale jeśli wolisz inny, też będzie pasował. Dobrze będzie również smakowało ze świeżą bagietką.
Ugotuj ryż. Ja dzisiaj przygotowałam ryż pełnoziarnisty, ale jeśli wolisz inny, też będzie pasował. Dobrze będzie również smakowało ze świeżą bagietką.
Przygotuj sos orzechowy: blenderem zmiel wszystkie składniki sosu oprócz soku z limonki, który dodaj po powstaniu sosu.
Sos ogórkowy przygotuj, mieszając wszystkie składniki sosu.
Jeśli masz drewniane patyczki do szaszłyków to trzeba je namoczyć. Nadziej paski kurczaków na patyczki. Grilluj szaszłyki z dwóch stron. Podawaj razem z sosami i ryżem.