Wcześniej Wam już pisałam, że uwielbiam przyrządzać i jeść sałatki. Dzisiaj podam przepis na kolejną. Z grecką nutą. Sałatkę podaje się na ciepło. Trzeba pamiętać, że ser halloumi należy spożywać od razu po zgrillowaniu, bo później twardnieje. Ja ser i warzywa grillowałam na grillu elektrycznym, można też użyć patelni grillowej bądź takiej „beztłuszczowej”. Oczywiście sałatka z serem halloumi jest bardzo łatwa w wykonaniu.
Przyrządzenie:
W miseczce zmieszaj sok z cytryny z oliwą. Wrzuć do tej mieszanki na chwilę pokrojoną czerwoną cebulę. Odsącz i przerzuć ją do innej miseczki.
Orzeszki pinii upraż na suche patelni.
Do cytryny i oliwy dorzuć posiekany czosnek, pokrojone oliwki oraz pomidory suszone.
Bakłażana pokrój w podłóżne plastry, ser również – najlepiej na 9 kawałków – po 3 na porcję.
Cebulę oraz bakłażany posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i grilluj.
Odłóż w ciepłe miejsce i przykryj folią aluminiową.
Sos z miseczki przełóż do garnuszka lub małej patelni i podgrzej. W tym czasie zgrilluj ser halloumi.
Na talerz połóż rukolę, na to bakłażany, cebulę, ser i polej sosem z patelni. Posyp orzeszkami pinii.