Uwielbiam ryby, owoce morza i „tego typu” smakołyki. Gdybym mieszkała w miejscu gdzie te pyszności możnaby jadać codziennie świeże, sądzę, że rzadko smakowałabym coś innego. Dzisiaj Środa Popielcowa- dzień Wilelkiego Postu, dlatego tym bardziej jest okazja aby ugotować coś bezmięsnego. Pieczony łosoś w pierzynce pierzynce z cukinii i pora, podanego w towarzystwie jaśminowego ryżu z nutą szafranu:
Pieczony łosoś w pierzynce z cukinii i pora
Przygotowanie:
Filet z łososia posól, posyp pieprzem, skrop z sokiem z cytryny i posyp świeżo posiekanym koperkiem.
Cebulę pokrój w piórka, pora w krążki, a cukinię zetrzyj na grubej tarce.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, chwilę potem pora, cukinię oraz pokrojony dość grubo czosnek. Wszystko posól i popieprz do smaku. Razem smaż do zarumienienia.
Dolej szklankę wina i duś razem do odparowania. Potem dodaj kurkumę, zamieszaj i dolej szklankę mleka. Chwilę razem gotuj i wyłącz.
Nastaw piekarnik na 190C.
„Pierzynkę” powstałą na patelni przełuż do naczynia żaroodpornego i połóż na niej łososia.
Przykryj naczynie i piecz łososia 20 minut.
W tym czasie ugotuj ryż. Gdy już będzie gotowy dodaj do niego szczyptę szafranu i zamieszaj.
Danie gotowe wygląda tak:
Smacznego!