Nazwa mojego bloga to czosnekwpomidorach – uważam, że to połączenie składników jest zawsze bezbłędne. Mnóstwo dań mogę przyrządzić z tym zestawieniem i zawsze wychodzą boskie. Prawie w każdym przeze mnie przygotowanym posiłku znaleźć można czosnek, jest to dla mnie warzywo/przyprawa niezbędna do tego aby wydobyć doskonałość smaku. Staram się również gotować lekko, z jak najmniejszą ilością tłuszczu i niepotrzebnych dodatków, jak. np. śmietana, masło itd..Dzisiaj przygotowałam danie, które proponuję podawać jako przystawkę. Ja „wymyśliłam” ten przepis w trakcie wakacji w Hiszpanii. Zamówiłam na przystawkę zapiekane bakłażany w pomidorach. Sądzę, że idealnie udało mi się odtworzyć smak tego przysmaku po powrocie do domu. Przygotowuje się je błyskawicznie i dla tych, którzy tak jak ja lubią smak czosnku i śródziemnomorskich przypraw, sądzę, że będzie to przystawka idealna.
Zapiekane bakłażany z mozzarellą w sosie pomidorowym
Przygotowanie:
Bakłażana umyj, odetnij końcówki i pokrój w podłóżne plastry. Z jednego bakłażana powinno wyjść około 10 plastrów. Ja nie usuwam tzw. goryczki z bakłażana poprzez solenie i suszenie gdyż z doświadczenia wiem, że jeśli bakłażan jest gorzki to i tak taki pozostanie.
Posmaruj patelnię oliwą z oliwek, najlepiej silikonowym pędzelkiem. Na rozgrzaną oliwę układaj uprzednio posolone, posypane świeżo zmielonym pieprzem oraz oregano, bakłażany. Podsmaż do lekkiego zarumienienia i zmiękczenia.
Zdejmij bakłażany na talerz, a na patelnię wylej pomidory krojone z puszki. Dodaj do nich sól, świeżo zmielony pieprz, wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i kilka pokrojonych świeżych listków bazylii.
Nastaw piekarnik na 190C.
Pokrój mozarellę na kawałki- tyle ile jest bakłażanów. Każdy z kawałków sera zawijaj w jednym bakłażanie i układaj w naczyniu żaroodpornym.
Zalej bakłażany sosem powstałym na patelni.
Zamknij naczynie żaroodporne i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij naczynie i delektuj się smakiem.