11 sie 2013
Żurek na zakwasie
Uwielbiam żurek. Dlatego nie mogło go zabraknąć w moim blogu. Jest doskonały nie tylko od święta. W sobotnie lub niedzielne zmęczone poranki pasuje jak ulał. Obowiązkowo z pyszną białą kiełbaską, jajkiem i chrzanem. Ja dodaję dużo chrzanu (już na talerzu), bo bardzo lubię. Nie wszyscy dodają też ziemniaczki, ja tak. I w moim żurku nie znajdziesz podsmażonej cebuli, bo nie przepadam za tym dodatkiem w takim zestawieniu smaków.
Różnie przyrządza się tą wyjątkową zupę.
Przedstawię Wam moją wersję.
Możesz użyć zakwasu żytniego/razowego gotowego lub przyrządzić go samemu. Aby przygotować zakwas potrzebujesz:
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]