Zupa ze szparagami

Pewnie się powtarzam, ale szparagi uwielbiam w każdej postaci. Cieszę się, gdy jest na nie sezon. W ogóle mi się nie nudzą. Dzisiejszy przepis to zupa ze szparagami. Przygotowałam ją na mega esencjonalnym bulionie drobiowo – wołowym. Możesz także przyrządzić ją na wywarze warzywnym. Jak wolisz. Zupę proponuję podać z jajkiem poche (inaczej jajko w koszulce), doprawić sokiem z cytryny i skropić oliwą truflową. Bajka <3

zupa ze szparagami
Zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami i jajkiem poche

Przyrządzenie:

Zaczynamy oczywiście od przygotowania bulionu. Mięso wołowe oraz drobiowe dobrze wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do garnka i zalej około 3 litrami zimnej wody. Wrzuć ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj mięso przez 20 minut.

Cebulę i czosnek opal nad palnikiem z gazem albo na suchej patelni, jeśli masz kuchenkę elektryczną, tak jak ja.

Warzywa na bulion obierz i umyj zimną wodą. Włóż do garnka z mięsem. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez 3 godziny. Dopraw solą i na ostatnie 20 minut dodaj umyte gałązki tymianku.

Wyjmij mięso i warzywa z garnka – większość przyda Ci się na pierogi. Możesz je zamrozić do wykorzystania kiedy indziej. Niepotrzebne warzywa i tymianek wyrzuć. Przecedź bulion przez sitko.

Szparagi umyj dokładnie zimną wodą. Odkrój twarde końcówki – około 3 centymetry z dołu szparagów. Obieraczką do warzyw pokrój szparagi jak wstążki tagliatelle.

Do gotującego się bulionu włóż wstążki szparagów. Wlej sok z cytryny i ewentualnie dopraw zupę do smaku. Szparagi gotuj 3 minuty i wyłącz ogień.

Przygotuj jajko w koszulce. Jajko musi mieć temperaturę pokojową. Wbij je do małej miseczki. W garnku zagotuj 1 litr wody. Wlej około 3 łyżki octu spirytusowego lub soku z cytryny. Do bulgoczącej wody szybkim ruchem wlej jajko. Łyżką wykonuj wirujące ruchy w wodzie naokoło jajka. Od dołu do góry. Tak jakby otulaj żółtko białkiem. Gotuj jajko w ten sposób przez około 2 – 3 minuty, w zależności od wielkości jajka. Białko będzie ścięte, a żółtko pięknie rozpłynie się w zupie. Wyjmij jajko delikatnie łyżką cedzakową i nałóż do talerze z gorącą zupą ze szparagami.

Z wierzchu skrop zupę oliwą z oliwek z białą truflą oraz posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

zupa ze szparagami
Zupa ze szparagami
zupa ze szparagami
Zupa ze szparagami
zupa ze szparagami
Zupa ze szparagami