13 sty 2015
Przekonana byłam, że przepis na zupę krem z buraczków od dawna jest na moim blogu. Zdziwiłam się bardzo, że do tej pory jeszcze go tutaj nie zamieściłam. Uwielbiam tę zupę, jak widzicie na zdjęciu – nie tylko ja. Do tego można powiedzieć, że sama się robi. Pieczesz buraki, gotujesz chwilę w bulionie, przyprawiasz, miksujesz i gotowe! Dodajesz ulubione dodatki i możesz pałaszować przepyszny, zdrowy krem warzywny. Taka zupa krem z buraczków to także idealne danie dla dzieci – w prosty sposób możesz „przemycić” potrzebne dla nich witaminy. Jeśli podasz ją w ich ulubionych miseczkach – efekt gwarantowany!
Przyrządzenie:
Umyj buraki. Każdego owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij buraki i odwiń z folii. Załóż najlepiej rękawiczki gumowe. Po wystygnięciu buraków obierz je ze skórki. Pokrój na mniejsze części i włóż do bulionu. Dodaj czosnek i zagotuj zupę. Zdejmij i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę krem z buraczków podawaj gorącą z ulubionymi dodatkami. W prezentowanej wersji podałam ją z kozim serem, jajkiem i ziołami. Możesz dodać także grzanki do zupy albo chrupiącą podpieczoną bagietkę z boku. Wszystko wedle Twoich upodobań i wyobraźni.
Smacznego
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]