Zupa botwinkowa – przepis

23 kwi 2014

Jaka piękna i słoneczna pogoda do nas zawitała! Chyba nie będę odosobniona w mojej miłości do takich dni. Także sądzę, że niejeden z Was chciałby krzyczeć – kocham wiosnę! Cieplutko, słonecznie, kolorowo i pachnąco. Cudownie! Uwielbiam targ o tej porze roku. Choć jeszcze wiele z moich przysmaków (np. bób) jest niedostępnych, to sporo już jednak na szczęście jest. I jest to na pewno botwinka. Jest jeszcze co prawda niewielka z malutkimi buraczkami, i tak cieszy mnie, że jest. Nie mogłam się jej oprzeć i zabrałam 2 pęczki do domu. Razem z młodymi ziemniaczkami, koperkiem, słoninką i świeżutkimi jajami (od kobiety, rzecz jasna – tutaj „dostawcą” jest moja ukochana babcia). Po zupie pomidorowej zupa botwinkowa to chyba moja druga ulubiona zupa. Pyszności. Mogłabym jeść i jeść…

Aaa – ten piękny obrus, bo na pewno zwróciliście na niego uwagę – to wykonanie mojej mamy.
zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa – przepis

Przyrządzenie:
Obierz i umyj warzywa z włoszczyzny. Włóż je do wrzącej wody. Dodaj związany pęczek natki pietruszki, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Wyjmij wszystko z wywaru łyżką cedzakową bądź przelej go do nowego garnka przez sitko.
Buraki ugotuj w mundurkach. Potem obierz i zetrzyj na grubej tarce. Pokrój umytą dokładnie botwinkę. Dodaj wszystko do wywaru. Gotuj aż łodygi zmiękną.
Dolej sok z cytryny i barszcz biały. Gotuj około 10 minut razem.
Posiekaj koperek i także dodaj do barszczu. Dopraw go solą i pieprzem. Ja używam sosu sojowego, ale jeśli nie chcesz (trochę zmienia kolor zupy), możesz dodać tylko soli. Na koniec dodaj śmietanę do zupy.
Młode ziemniaki oczyść szczoteczką pod zimną wodą. Ugotuj je w osolonej wodzie.
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę słoninę. Gdy tłuszcz się roztopi dodaj posiekaną cebulę. Posól i smaż, aż cebulka ze słoniną nabiorą złocistej barwy.
Zupa botwinkowa idealnie smakuje z ugotowanym jajkiem. Na talerzu obok połóż ugotowane ziemniaki z okrasą, posypane posiekanym koperkiem.
zupa botwinkowa
zupa botwinkowa
zupa botwinkowa
Wiosenne zupy


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]