8 cze 2016
Cieszy mnie bardzo fakt, że Dominika Wójciak wydała kolejną świetną książkę. Jestem szczęśliwą jej posiadaczką i trochę Wam o niej opowiem. Jedną sztukę mam dla Was na facebooku. „Ziarno. 100 sposobów na nasiona” to książka z oryginalnymi i zdrowymi przepisami z wykorzystaniem ziaren, nasion, kasz, zbóż i ryżu. Propozycje Dominiki nie są skomplikowane, co zdecydowanie zachęca do gotowania razem z nią. W tej książce także fotografie potraw wykonała autorka – są przepiękne i bardzo apetyczne.
Ziarno
Spis treści
Pierwszy rozdział to „Proso i kasza jaglana”. Od pierwszego przepisu zakochałam się w tej książce. Piękne zdjęcie i fantastyczna receptura – smoothie jaglane z mango i jagodami. Potem jest cały czas dobrze. Budyń jaglany z mango i passiflorą i wegański creme brulee bardzo zaskakuje. Mam ochotę przygotować to danie od razu. Jaglany kuskus z pesto, koprem włoskim i pieczoną fetą, marokańskie marchewki z różaną harissą i dukkah czy jaglane naleśniki z kremem kasztanowym to inne propozycje z tego działu. Oglądam książkę i muszę przełykać ślinę, tak mocno oddziałuje na moje ślinianki 😉
Smoothie jaglane z mango i jagodami
Budyń jaglany z mango i passiflorą i wegański creme brulee
Jaglany kuskus z pesto, koprem włoskim i pieczoną fetą
Marokańskie marchewki z różaną harissą i dukkah
Jaglane naleśniki z kremem kasztanowym
„Siemię lniane” to kolejny rozdział w książce i dawka świetnych przepisów. Sałatka z pomarańczą, granatem, czerwoną cebulą i lnianym dressingiem, superfood pesto, lniane krakersy pietruszkowe i chleb pełnoziarnisty to absolutne hity w tej części książki. Zresztą, każdy przepis aż prosi się, żeby go samemu wypróbować. I to jak najszybciej!
Sałatka z pomarańczą, granatem, czerwoną cebulą i lnianym dressingiem
Superfood pesto
Bananowy chlebek ze śliwkami w rumie
W trzecim rozdziale znajdziemy przepisy z nasionami chia. Tutaj czeka na nas np. jogurtowa panna cotta z konfiturą z miechunki czy sałatka z grillowaną nektarynką, bobem i kiszoną cytryną. Bosko!
Jogurtowa panna cotta z konfiturą z miechunki
Dalej Dominika Wójciak przedstawia nam swoje propozycje na dania z ryżu. Zdjęcie i opis smażonego ryżu z harissą i jajkiem w koszulce sprawiło, że po 23:00 zaczęłam szukać harissy, aby mieć pewność, że mam wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania i będę mogła zrobić je od razu po przebudzeniu 🙂 Żółte congee z kurkami i dymką – bajka! Perski gulasz z bakłażanów z czarnymi cytrynami i pilawem szafranowym – jestem pewna, że bez zdjęcia macie ochotę spróbować tej potrawy.
Smażony ryż z harissą i jajkiem w koszulce
Sałatka z ryżem, koprem i pistacjami
Żółte congee z kurkami i dymką
Gofry z wykiełkowanej gryki – cóż za kreatywność autorki! Świetny przepis w rozdziale z gryką. Jadłabym codziennie miso z kurkumą, topinamburem i makaronem gryczanym. Nie pogardziłabym też naleśnikami gryczanymi z boczniakami, jajkiem i rukolą czy dyniowymi pierożkami z kaszą gryczaną, białym serem i czarnuszką.
Gryka
Gofry z wykiełkowanej gryki
Miso z kurkumą, topinamburem i makaronem gryczanym
Naleśniki gryczane z boczniakami, jajkiem i rukolą
Dalej czeka na nas owies. Trzyskładnikowe naleśniki z salsą z pomidorów i awokado – totalne szaleństwo! Pieczone pietruszki na owsiance z pesto z rukwi albo morele i jeżyny pod pistacjową kruszonką z jogurtową bitą śmietaną – naprawdę jestem pod wrażeniem łączenia smaków i struktur.
Owsianka z kimchi i jajkiem na miękko
Trzyskładnikowe naleśniki i grzybowe congee z kiszoną cytryną
Pieczone pietruszki na owsiance z pesto z rukwi
W rozdziale „Pszenica” nie ma już zaskoczenia. Każdy przepis doskonale współgra ze wszystkimi w książce. Każdy naprawdę niesamowicie apetyczny i oryginalny. Pieczona dynia z topinamburem i płaskurką czy zupa z płaskurką, fasolą i jajkiem w koszulce. Kocham szare kluski, które najlepiej przyrządza moja babcia. W książce mamy propozycję takich klusków z kaszą manną. A co powiecie na orkiszotto z dynią i kasztanami z oliwą truflową?
Pieczona dynia z topinamburem i płaskurką
Zupa z płaskurką, fasolą i jajkiem w koszulce
Przyznajcie, jak często używacie amarantus w swoich potrawach? Ja zdecydowanie za rzadko. Dzięki Dominice to się na pewno zmieni. Koniecznie muszę zrobić buraczane bliny z limonkowym jogurtem i za’atarem i bataty faszerowane soczewicą z amarantusem i kiszoną cytryną.
Komosa, buraczane bliny, gulasz z fasoli
Amarantus
Rozdział „Jęczmień” i kolejne super przepisy. Nie mogę wyjść z zachwytu nad dyniowymi muffinami jęczmiennymi z karmelizowaną cebulą. Równie niesamowity jest krupnik z pokrzywą.
Dyniowe muffiny jęczmienne z karmelizowaną cebulą
Kasza jęczmienna ze szparagami na maśle i z bryndzą
„Komosa ryżowa” to niestety ostatni już pyszny rozdział. Naleśniki z kiełków komosy, czerwona kapusta z winogronami, komosą, sosem tahini i sumakiem i kotlety z komosy z botwiną.
Naleśniki z kiełków komosy
Nie da się ukryć, że książka jest pięknie wydana. Zdjęcia, które po raz kolejny robiła Dominika Wójciak – przepiękne i apetyczne. Tak jak napisała Eliza Mórawska: „mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy zaproponowane w tej książce!” Ten tytuł to zdecydowanie must have każdej osoby gotującej, ale także tej, która chce poznać receptury na zdrowe, bezmięsne dania, szuka wersji bez glutenu czy wegetariańskich przepisów.
Ziarno 100 sposobów na nasiona
Ziarno. 100 sposobów na nasiona
Ziarno. 100 sposobów na nasiona. Wydawnictwo Pascal
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]
Z wielką dumą i przyjemnością piszę ten post. Nie będzie w nim przepisu, na początek informacja o akcji, która się właśnie rozpoczyna. Projekt Naturalnie Bałtyckie powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów oraz z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Mam ogromny zaszczyt, że dołączyłam do teamu reprezentującego projekt. Ryby z Morza […]