Ziarno. 100 sposobów na nasiona Dominiki Wójciak

8 cze 2016

Cieszy mnie bardzo fakt, że Dominika Wójciak wydała kolejną świetną książkę. Jestem szczęśliwą jej posiadaczką i trochę Wam o niej opowiem. Jedną sztukę mam dla Was na facebooku. „Ziarno. 100 sposobów na nasiona” to książka z oryginalnymi i zdrowymi przepisami z wykorzystaniem ziaren, nasion, kasz, zbóż i ryżu. Propozycje Dominiki nie są skomplikowane, co zdecydowanie zachęca do gotowania razem z nią. W tej książce także fotografie potraw wykonała autorka – są przepiękne i bardzo apetyczne.

Ziarno

Ziarno

ziarno

Spis treści

Ziarno. 100 sposobów na nasiona Dominiki Wójciak

Pierwszy rozdział to „Proso i kasza jaglana”. Od pierwszego przepisu zakochałam się w tej książce. Piękne zdjęcie i fantastyczna receptura – smoothie jaglane z mango i jagodami. Potem jest cały czas dobrze. Budyń jaglany z mango i passiflorą i wegański creme brulee bardzo zaskakuje. Mam ochotę przygotować to danie od razu. Jaglany kuskus z pesto, koprem włoskim i pieczoną fetą, marokańskie marchewki z różaną harissą i dukkah czy jaglane naleśniki z kremem kasztanowym to inne propozycje z tego działu. Oglądam książkę i muszę przełykać ślinę, tak mocno oddziałuje na moje ślinianki 😉

ziarno

Smoothie jaglane z mango i jagodami

ziarno

Budyń jaglany z mango i passiflorą i wegański creme brulee

ziarno

Jaglany kuskus z pesto, koprem włoskim i pieczoną fetą

ziarno

Marokańskie marchewki z różaną harissą i dukkah

ziarno

Jaglane naleśniki z kremem kasztanowym

„Siemię lniane” to kolejny rozdział w książce i dawka świetnych przepisów. Sałatka z pomarańczą, granatem, czerwoną cebulą i lnianym dressingiem, superfood pesto, lniane krakersy pietruszkowe i chleb pełnoziarnisty to absolutne hity w tej części książki. Zresztą, każdy przepis aż prosi się, żeby go samemu wypróbować. I to jak najszybciej!

ziarno

Sałatka z pomarańczą, granatem, czerwoną cebulą i lnianym dressingiem

ziarno

Superfood pesto

ziarno

Bananowy chlebek ze śliwkami w rumie

W trzecim rozdziale znajdziemy przepisy z nasionami chia. Tutaj czeka na nas np. jogurtowa panna cotta z konfiturą z miechunki czy sałatka z grillowaną nektarynką, bobem i kiszoną cytryną. Bosko!

ziarno

Jogurtowa panna cotta z konfiturą z miechunki

Dalej Dominika Wójciak przedstawia nam swoje propozycje na dania z ryżu. Zdjęcie i opis smażonego ryżu z harissą i jajkiem w koszulce sprawiło, że po 23:00 zaczęłam szukać harissy, aby mieć pewność, że mam wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania i będę mogła zrobić je od razu po przebudzeniu 🙂 Żółte congee z kurkami i dymką – bajka! Perski gulasz z bakłażanów z czarnymi cytrynami i pilawem szafranowym – jestem pewna, że bez zdjęcia macie ochotę spróbować tej potrawy.

ziarno

Smażony ryż z harissą i jajkiem w koszulce

ziarno

Sałatka z ryżem, koprem i pistacjami

ziarno

Żółte congee z kurkami i dymką

Gofry z wykiełkowanej gryki – cóż za kreatywność autorki! Świetny przepis w rozdziale z gryką. Jadłabym codziennie miso z kurkumą, topinamburem i makaronem gryczanym. Nie pogardziłabym też naleśnikami gryczanymi z boczniakami, jajkiem i rukolą czy dyniowymi pierożkami z kaszą gryczaną, białym serem i czarnuszką.

ziarno

Gryka

ziarno

Gofry z wykiełkowanej gryki

ziarno

Miso z kurkumą, topinamburem i makaronem gryczanym

ziarno

Naleśniki gryczane z boczniakami, jajkiem i rukolą

Dalej czeka na nas owies. Trzyskładnikowe naleśniki z salsą z pomidorów i awokado – totalne szaleństwo! Pieczone pietruszki na owsiance z pesto z rukwi albo morele i jeżyny pod pistacjową kruszonką z jogurtową bitą śmietaną – naprawdę jestem pod wrażeniem łączenia smaków i struktur.

ziarno

Owsianka z kimchi i jajkiem na miękko

ziarno

Trzyskładnikowe naleśniki i grzybowe congee z kiszoną cytryną

ziarno

Pieczone pietruszki na owsiance z pesto z rukwi

W rozdziale „Pszenica” nie ma już zaskoczenia. Każdy przepis doskonale współgra ze wszystkimi w książce. Każdy naprawdę niesamowicie apetyczny i oryginalny. Pieczona dynia z topinamburem i płaskurką czy zupa z płaskurką, fasolą i jajkiem w koszulce. Kocham szare kluski, które najlepiej przyrządza moja babcia. W książce mamy propozycję takich klusków z kaszą manną. A co powiecie na orkiszotto z dynią i kasztanami z oliwą truflową?

ziarno

Pieczona dynia z topinamburem i płaskurką

ziarno

Zupa z płaskurką, fasolą i jajkiem w koszulce

Przyznajcie, jak często używacie amarantus w swoich potrawach? Ja zdecydowanie za rzadko. Dzięki Dominice to się na pewno zmieni. Koniecznie muszę zrobić buraczane bliny z limonkowym jogurtem i za’atarem i bataty faszerowane soczewicą z amarantusem i kiszoną cytryną.

ziarno

Komosa, buraczane bliny, gulasz z fasoli

ziarno

Amarantus

Rozdział „Jęczmień” i kolejne super przepisy. Nie mogę wyjść z zachwytu nad dyniowymi muffinami jęczmiennymi z karmelizowaną cebulą. Równie niesamowity jest krupnik z pokrzywą.

ziarno

Dyniowe muffiny jęczmienne z karmelizowaną cebulą

ziarno

Kasza jęczmienna ze szparagami na maśle i z bryndzą

„Komosa ryżowa” to niestety ostatni już pyszny rozdział. Naleśniki z kiełków komosy, czerwona kapusta z winogronami, komosą, sosem tahini i sumakiem i kotlety z komosy z botwiną.

ziarno

Naleśniki z kiełków komosy

Nie da się ukryć, że książka jest pięknie wydana. Zdjęcia, które po raz kolejny robiła Dominika Wójciak – przepiękne i apetyczne. Tak jak napisała Eliza Mórawska: „mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy zaproponowane w tej książce!” Ten tytuł to zdecydowanie must have każdej osoby gotującej, ale także tej, która chce poznać receptury na zdrowe, bezmięsne dania, szuka wersji bez glutenu czy wegetariańskich przepisów.

ziarno

Ziarno 100 sposobów na nasiona

ziarno

Ziarno. 100 sposobów na nasiona

Ziarno. 100 sposobów na nasiona. Wydawnictwo Pascal





[instagram-feed]