Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem

31 maj 2016

Szparagi są pyszne. To wiadoma sprawa. Można przyrządzać z nich mnóstwo przeróżnych potraw. Można jeść je też same. W tym wpisie chcę Wam zaproponować mega proste danie. Zapiekanka ze szparagami, kurczakiem i ryżem. Bez zbędnych dodatków i podkręcania. Moje dzieci pożerają ją w mig. Szybka, prosta, łatwa i przyjemna. Do dzieła!

zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem

Zapiekanka ze szparagami zielonymi, kurczakiem i ryżem

Przyrządzenie:

Oczyszczone piersi kurczaka pokrój na małe kawałeczki.

Szalotkę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Włóż kawałeczki kurczaka i dokładnie obtocz wszystkie w marynacie. Odstaw na 30 minut.

Szparagi umyj zimną wodą i odetnij twarde końcówki. Grubsze szparagi przekrój wzdłuż na pół.

Ryż pełnoziarnisty ugotuj w osolonej wodzie, 3 minuty krócej niż wedle instrukcji na opakowaniu.

Ser mozzarella posiekaj na małe kawałeczki.

Mocno rozgrzej patelnię i wrzuć kurczaka wraz z marynatą. Smaż na dużym ogniu mieszając przez 3 minuty. Zdejmij z patelni i wymieszaj z ryżem oraz z sosem pomidorowym. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Nastaw piekarnik na 190 stopni.

Na ryż z kurczakiem połóż szparagi. Skrop całość oliwą z oliwek z truflami. Na górze posyp ser mozzarella. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 15 – 20 minut, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.

Po tym czasie kawałki kurczaka powinny być idealne – soczyste i miękkie w środku, a szparagi przygotowane al dente.

Zapiekanka ze szparagami zielonymi doskonale smakuje z lampką schłodzonego białego wina. Jeśli jest możliwość zjedzenia tej potrawy na tarasie to jest wręcz idealnie.

Smacznego

zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami zielonymi i kurczakiem

zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami zielonymi i kurczakiem



Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]



[instagram-feed]