Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem

31 maja 2016

Szparagi są pyszne. To wiadoma sprawa. Można przyrządzać z nich mnóstwo przeróżnych potraw. Można jeść je też same. W tym wpisie chcę Wam zaproponować mega proste danie. Zapiekanka ze szparagami, kurczakiem i ryżem. Bez zbędnych dodatków i podkręcania. Moje dzieci pożerają ją w mig. Szybka, prosta, łatwa i przyjemna. Do dzieła!

zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem

Zapiekanka ze szparagami zielonymi, kurczakiem i ryżem

Przyrządzenie:

Oczyszczone piersi kurczaka pokrój na małe kawałeczki.

Szalotkę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Włóż kawałeczki kurczaka i dokładnie obtocz wszystkie w marynacie. Odstaw na 30 minut.

Szparagi umyj zimną wodą i odetnij twarde końcówki. Grubsze szparagi przekrój wzdłuż na pół.

Ryż pełnoziarnisty ugotuj w osolonej wodzie, 3 minuty krócej niż wedle instrukcji na opakowaniu.

Ser mozzarella posiekaj na małe kawałeczki.

Mocno rozgrzej patelnię i wrzuć kurczaka wraz z marynatą. Smaż na dużym ogniu mieszając przez 3 minuty. Zdejmij z patelni i wymieszaj z ryżem oraz z sosem pomidorowym. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Nastaw piekarnik na 190 stopni.

Na ryż z kurczakiem połóż szparagi. Skrop całość oliwą z oliwek z truflami. Na górze posyp ser mozzarella. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 15 – 20 minut, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.

Po tym czasie kawałki kurczaka powinny być idealne – soczyste i miękkie w środku, a szparagi przygotowane al dente.

Zapiekanka ze szparagami zielonymi doskonale smakuje z lampką schłodzonego białego wina. Jeśli jest możliwość zjedzenia tej potrawy na tarasie to jest wręcz idealnie.

Smacznego

zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami zielonymi i kurczakiem

zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami zielonymi i kurczakiem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Kurczak w sosie orzechowym

Kurczak w sosie orzechowym to super szybki przepis w stylu azjatyckim. Jeśli lubisz dania z woka to z pewnością moja propozycja przypadnie Ci do gustu. No i najważniejsze – musisz być fanem/fanką masła orzechowego, bo ten smak zdecydowanie dominuje w tej potrawie. Dodałam 2 duże łyżki do niej i tyle samo zjadłam solo w trakcie […]

Azjatycki kurczak na ostro

Bardzo lubię orientalne potrawy. Są super pyszne, pełne różnorodnych smaków i przeważnie przygotowuje się je błyskawicznie. Taki jest mój azjatycki kurczak, którego przedstawiam Wam poniżej. Ważne, żebyście kupili kurczaka wiadomego pochodzenia. W tym przepisie użyłam Kukurydzianego, polecam też Zagrodowego. Wiadomo skąd pochodzą, jak są hodowane i czym karmione. Najwięcej smaku w tej potrawie zawdzięczamy paście […]