18 gru 2015
W tym wpisie opowiem Wam o świątecznym spotkaniu w Akademii Kulinarnej Whirpool z Monini i Barillą. Wiele nowego dowiedziałam się na temat oliwy z oliwek, o czym poniżej z przyjemnością Wam napiszę. Marco Ghia przedstawił nam włoskie przepisy wigilijne i przygotowywaliśmy wspólnie same pyszności. Przepisy na te dania także prezentuję Wam w tym poście. Zapraszam.
atrybuty pozytywne (pożądane):
atrybuty negatywne (niepożądane):
Składniki:
300 g tuńczyka z puszki
30 g miękiszu chleba
pół cebuli
80 g parmezanu
starta skórka z ½ cytryny
1 mała marchewka
1 mała łodyga selera
1 średnie jajko
szczypiorek
50 g kaparów
Sposób przygotowania:
Drylujemy oliwki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego parmezan, jajko i pietruszkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i wypełniamy oliwki powstałą pastą. Obtaczamy je w mące, ubitym jajku, parmezanie i smażymy.
Składniki:
1 litr mleka
100 g mąki
100 g masła
1 kg filetów z dorsza
250 g makaronu do lazanii (Barilla)
60 g bazylii
250 g oliwy extra vergine
50 g migdały
skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotujemy beszamel, dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając dopóki sos nie zgęstnieje.
Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników).
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
Włoskie przepisy wigilijne
Składniki:
300 g rumsztyku cielęcego
100 g tuńczyka
sok z jednej cytryny
1 anchois
180 g oliwy extra vergine
10 g kaparów
3 ugotowane żółtka
sól, pieprz
50 g białego wina
1 czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Kroimy rumsztyk na 6 podłużnych kawałków o rozmiarach 3×10 centymetrów. Doprawiamy resztę mięsa solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wino i sok z cytryny. Redukujemy sos do objętości kilku łyżek stołowych i zagęszczamy go, dodając wszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku.
Smażymy podłużne kawałki rumsztyku na patelni z odrobiną oliwy przez 3 minuty i odstawiamy na 15 minut. Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki.
Składniki:
500 g ciecierzycy
sól i pieprz
4 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
rozmaryn, szałwia
2 szklanki bulionu warzywnego
4 kromki chleba domowego wypieku
2 łyżki brandy lub koniaku
1 ząbek czosnku
500 g dużych krewetek
Sposób przygotowania:
Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy ją z rozmarynem i szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy ją na krem.
Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie plasterki cebulę, dodajemy puree z ciecierzycy i rozcieńczamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji.
Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i podsmażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.
Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!
Składniki (5 porcji):
150 ml pełnego mleka
30 g masła
250 g tradycyjnego Panettone
45 g cukru
2 jajka
15 g mąki typu 00
1,5 g sproszkowanych drożdży
25 g gorzkiej czekolady
25 g migdałów
Sposób przygotowania:
Gotujemy mleko z masłem i dodajemy je do pokrojonego na kostki Panettone. Całość dobrze mieszamy.
Schładzamy i dodajemy żółtka, mąkę i drożdże. Na końcu dodajemy ubite z cukrem białka. Smarujemy masłem formy i wypełniamy je w ¾ otrzymaną mieszanką. Do środka wkładamy 5 g gorzkiej czekolady i posypujemy całość migdałami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Redukujemy zmieszany z cukrem sok z pomarańczy.
Dodajemy do soku serek mascarpone i drobno pokrojone skórki pomarańczy.
Podajemy babeczkę na gorąco z naszym pomarańczowym kremem.
Włoskie przepisy wigilijne
Włoskie przepisy wigilijne
*wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Izy, autorki bloga Smaczna Pyza, włoskie przepisy autorstwa Marco Ghia, a alfabet smaków udostępniła firma Monini
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]