8 lis 2016
Jakiś czas temu miałam wielką przyjemność i brałam udział w warsztatach kulinarnych, na których bliżej poznałam się z matchą. Spotkanie odbywało się w Deseo. Związane było z kulinarnym zastosowaniem matchy. Na warsztatach uczyliśmy się, jak przygotować kultowe matcha latte i pyszne desery z matchą we własnej kuchni. Degustowaliśmy napoje z matchą, takie jak matcha smoothie i różne słodkości z dodatkiem matchy. Dowiedzieliśmy się również, jak oceniać jakość matchy i rozpoznawać jej różne rodzaje. Nauczyliśmy się jak poprawnie przygotować i pić matchę, jakie ma właściwości matcha.
Warsztaty poprowadził pastry chef Deseo, Artur Jajecznik wspólnie z Hitomi Saito, współzałożycielką marki Moya Matcha, absolwentką paryskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu, specjalistką od kuchni makrobiotycznej i propagatorką japońskiej kuchni we Francji.
W tym wpisie przekazuję Wam informacje o matchy, które uzyskałam od Moya Matcha. Tutaj znajdują się także ich przepisy i zdjęcia z matchą. Na moje zapraszam w kolejnych postach.
Matcha to wysokiej jakości sproszkowana zielona herbata. Ma postać drobno sproszkowanego zielonego pudru. „Matcha” dosłownie znaczy „herbata w proszku”.
„Pijąc matchę, spożywamy całe liście zielonej herbaty Tencha, dzięki czemu dostarczamy organizmowi wszystkie zawarte w herbacie składniki odżywcze (aminokwasy, minerały, witaminy błonnik i antyoksydanty). W przypadku zwykłego naparu herbacianego do organizmu trafia tylko 10-20% tych składników (w zależności od rodzaju herbaty) ponieważ większość z nich nie jest rozpuszczalna. To jest podstawowa różnica pomiędzy matchą, a wszystkimi innymi herbatami.
Matcha jest zieloną herbatą w najczystszej formie. Przy uprawach matchy wykorzystuje się techniki zacieniania liści: plantacje krzewów przeznaczonych do proszkowania, przykryte są bambusowymi matami. Ta technika skutkuje zwiększoną zawartością chlorofilu w zbiorach. Po zebraniu, liście są parowane i suszone, zanim trafią do tradycyjnych, kamiennych młynów. Uzyskany drobny proszek o średnicy pyłku kwiatowego jest szczelnie pakowany, aby uniknąć kontaktu ze światłem, co może przyczynić się do utraty wyjątkowych właściwości tej herbaty.” – źródło Moya Matcha
Matcha to niezwykle silny antyoksydant, czyli przeciwutleniaczy, które chronią nas przed powstawaniem i rozwojem nowotworów, chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy. Dzięki nim jesteśmy zdrowsi, jesteśmy odporniejsi na stres i rzadziej chorujemy.
Jedna filiżanka herbaty matcha to aż 10 filiżanek zielonej herbaty.
„Bogate źródło katechin, EGCG – 10 filiżanek w jednej czarce
Herbata matcha jest bogatym źródłem katechin. Spośród wszystkich przeciwutleniaczy, wyróżniają je szczególne właściwości w neutralizowaniu aktywności wolnych rodników. Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Szczególnie silnym antyoksydantem jest obecna w matchy pochodna katechiny o nazwie EGCG. Ten organiczny związek chemiczny wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe i jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym niż witamina C. Ponieważ pijąc matchę, spożywamy całe zmielone liście herbaciane, jedna filiżanka tej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłego naparu z zielonej herbaty.” – źródło Moya Matcha
Porównanie wartości. Właściwości matcha
Jedna porcja herbaty matcha dostarcza nam tyle samo kofeiny co porcja kawy. Jednak jest o wiele zdrowsza. Zawiera L – teaninię, która dostarcza organizmowi energię stopniowo, bez efektu nagłego spadku siły. Po wypiciu matchy nie jesteśmy nadpobudliwi czy nerwowi. L – teanina ma również korzystny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie. To one sprawiają, że czujemy się dobrze, mamy chęć do działania. Nie jesteśmy ospali i zmęczeni.
Matcha jest idealna dla osób dbających o zdrowie oraz figurę. Przyspiesza ona metabolizm i sprawia, że spalamy tłuszcz cztery razy szybciej. Ma właściwości oczyszczające z toksyn oraz zawiera witaminy A i C oraz żelazo, wapno i potas, które działają antybakteryjnie i wzmacniająco na nasz organizm.
Więcej o cudownym działaniu matchy i właściwości matcha przeczytacie tutaj.
Ma głęboki zielony kolor, delikatny słodki i kremowy smak smak umami pozbawiony zupełnie goryczy. Najszlachetniejsza z herbat, wykorzystywana do ceremonii herbacianej
Intensywnie zielona barwa, dobrze zbalansowany smak, wyczuwalna jest słodycz i delikatny herbaciany posmak. Bardzo dobrej jakości matcha polecana do picia, smoothie i lodów
Herbata o mocniejszym smaku z łagodną goryczką, z mieszanki drugiego i trzeciego zbioru. Polecana do picia dla osób lubiących smak zielonej herbaty, do smoothie, wypieków i lodów
Herbata o jasnej zielonej barwie, mocnym herbacianym smaku z wyczuwalną goryczką. To mieszanka drugiego i trzeciego zbioru herbacianego polecana do celów kulinarnych, do wypieków ciast, ciasteczek i jako dodatek do lodów
Tradycyjnie matchę przygotowuje się w czarce (chawan). Do niej wsypujemy łyżeczkę matchy. Zalewamy odrobiną przegotowanej wody i bambusową trzepaczką (chashaku) rozcieramy dokładnie proszek. Następnie zalewamy 100 ml wody o temperaturze 80 stopni. Mieszamy trzepaczką przez około 30 sekund. Powstanie delikatna zawiesina z delikatną pianą. Potrzebne „sprzęty” do samodzielnego przygotowania matchy w domu kupicie tutaj. Możecie też przyrządzić ją w miseczce lub kubku, używając spieniacza do mleka.
Przygotowanie matcha. Właściwości matcha
Składniki:
Przygotowanie:
1. W misce, wymieszać żółtka z matchą i z cukrem. Do masy dodać serek mascarpone.
2. W oddzielnej misce ubić białko.
3. Zmiksować zawartość dwóch misek.
4. Przy pomocy chasenu lub spieniacza do mleka wymieszać matchę z wodą.
5. Namoczyć biszkopty w przygotowanej matchy.
6. Wyłożyć biszkopty do salaterek i wlać masę na biszkopty.
7. Na koniec, całą masę posypać na wierzchu matchą.
8. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziło.
Matcha tiramisu
Składniki:
Przygotowanie:
1. Przesiać matchę do miski i dobrze wymieszać z cukrem, dodać mleko.
2. W osobnej misce wsypać żelatynę do wody i odstawić na kilka minut do namoknięcia. Wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się.
3. W rondlu doprowadzić mleko z matcha do wrzenia na umiarkowanie wysokim ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć rondel z ognia i wymieszać z żelatyną i z ubitą śmietaną.
4. Całość schłodzić w misce z lodem, podzielić na 6 porcji i umieścić w lodówce, żeby się schłodziło.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze.
2. Smoothie możesz dosłodzić łyżeczką miodu, syropu klonowego bądź syropu z agawy.
Smoothie bananowe z matchą
Składniki:
Przygotowanie:
1. Przy pomocy chasenu lub spieniacza do mleka wymieszać matchę z wodą.
2. Dodać spienione, ciepłe mleko.
3. Matcha latte możesz dosłodzić łyżeczką miodu, syropu klonowego bądź syropu z agawy.
Matcha latte
*wpis powstał we współpracy z Moya Matcha. Wszystkiego zdjęcia oraz przepisy są ich autorstwa. Tekst wpisu oraz informacje o matchy i właściwości matcha również zaczerpnęłam od Moya Matcha 🙂
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]