Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym

2 wrz 2016

Czas niestety szybko płynie i niedługo kończy się lato, a w raz z nim ciepłe dni. Zanim się obejrzałam przyszedł sezon na dynię i w głowie narodziły się pomysły na potrawy jesienne. Nie miałam ochoty na mięso, dlatego przygotowałam warzywa w sosie orzechowo – kokosowym. Użyłam masła orzechowego z kawałkami orzechów – danie smakuje jeszcze lepiej. Jeśli nie znajdziecie takiego masła to wrzućcie do potrawy uprażone orzechy, np. ziemne albo nerkowca. Mimo, że danie to nie zawiera mięsa, ze względu na fasolę i dynię jest bardzo pożywne. Obowiązkowo dodajcie dużo kolendry. To jest zdecydowana wisienka na torcie w tym przepisie.

warzywa w sosie

Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym

Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym

Przyrządzenie:

Fasolę zalej wrzątkiem. Mocz przez cztery godziny, kilka razy zmieniając wodę. Wypłucz, zalej świeżą wodą, zagotuj i posól. Zmniejsz ogień i gotuj fasolę około 4 godziny. Ugotuj ją al dente i odcedź.

Wszystkie warzywa umyj. Z papryki usuń gniazda nasienne i pestki. Pokrój ją w kostkę. Z cukinii odetnij końce i odrzuć, resztę pokrój w kostkę. Dynię także pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Danie przygotuj na dużym ogniu. Dodaj cebulę i smaż mieszając około 3 minuty. Dodaj kardamon oraz papryczkę chili w proszku. Mieszaj jeszcze chwilę i dodaj czosnek. Smaż mieszając kolejne 2 minuty.

Dodaj dynię i fasolę i smaż przez 1 minutę. Wlej sos sojowy. Mieszaj cały czas. Dodaj paprykę i cukinię. Po kolejnej minucie mieszania dodaj masło orzechowe, wlej mleczko kokosowe i sok z cytryny. Zagotuj i mieszaj, aż masło się rozpuści. Dopraw ewentualnie całość sosem sojowym, kardamonem i papryczką chili. Na koniec dodaj grubo posiekaną kolendrę.

Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym podawaj z ryżem i posyp z góry świeżą kolendrą.

Smacznego

warzywa w sosie

Warzywa z sosem orzechowo – kokosowym

warzywa w sosie

Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym

warzywa w sosie

Warzywa z sosem orzechowo – kokosowym



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]