22 lip 2015
Trwa sezon na pyszne, świeże i dojrzałe warzywa. Proponuję zatem bardzo proste danie, w którym dominują warzywa letnie. Dodatkiem są muszle makaronowe i dobry grecki ser feta.
Bób ugotuj, ostudź i obierz.
Odetnij końcówki z zielonej fasolki, umyj, ugotuj i odcedź.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pestki. Pokrój w paseczki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Czosnek obierz i posiekaj.
Cukinię obierz i odetnij końcówki. Obieraczką do warzyw „pokrój” w długie cienkie plastry.
Szpinak umyj i osusz w suszarce do sałaty bądź na durszlaku.
Muszle makaronowe ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź.
W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij.
Dodaj czosnek i po chwili pomidory.
Dodaj paprykę. Po 3 minutach fasolkę zieloną, bób, szpinak i cukinię.
Dodaj suszoną bazylię i dopraw całość solą i pieprzem.
Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość sos jest gotowy.
Na talerzu połóż porcję muszli makaronowych. Polej sosem z warzyw, posyp pokruszonym serem feta i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]