16 paź 2014
Bakłażany z mieszanką sałat
Składniki:
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy i kroimy w większą kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy bakłażana, czosnek, papryczkę, pastę sezamową, a pod koniec smażenia świeże zioła pokrojone drobno oraz kumin i kolendrę. Zmniejszamy ogień, podlewamy delikatnie oliwą (ponieważ bakłażany jak gąbka chłoną tłuszcz) i dusimy, co jakiś czas mieszając. Dusimy około 20 min. na małym ogniu. Podajemy na ciepło z mieszanką sałat, po wierzchu posypujemy świeżą bazylią. Bądź na zimno w formie chutneya na bagietce z Mieszanką sałat Fit&Easy.
Pieczone Labraksy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Labraksa czyścimy z wnętrzności i łusek oraz skrzeli, płuczemy pod wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Nagrzewamy piekarnik na 170˚C – z funkcją termoobiegu. Smarujemy rybę oliwą, posypujemy solą morską, kaparami i sokiem z cytryny. Środek zaś delikatnie aromatyzujemy świeżymi ziołami. Gotową rybę pieczemy około 15-20min. Podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką.
Roszponka i zapomniane gatunki pomidorów
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pomidory oraz rzodkiewkę myjemy i rozdrabniamy na ćwiartki. Figi przekrawamy na połówki i karmelizujemy na patelni. W mikserze Bosch przygotowujemy sos vinegrett – miksujemy oliwę z sokiem z cytryny, musztardą oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego. Do rondelka wlewamy trochę tłuszczu i smażymy liście jarmuża około 20 sekund aż nabiorą chrupkości – solimy i suszymy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Do dużej miski wykładamy Roszponkę Fit & Easy delikatnie mieszamy i polewamy sosem vinegrett, posypujemy prażonym jarmużem, figami i paluszkami grissini.
Sałatka z pieczonej dyni
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dynię przekrawamy na pół (nie obieramy), smarujemy oliwą z oliwek oraz delikatnie posypujemy świeżą solą morską, świeżym tymiankiem i rozłupanym czosnkiem. Tak przygotowaną dynię pieczemy w temperaturze 230˚C około 30 min, aż będzie w środku miękka. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Groszek cukrowy myjemy i blanszujemy w gorącej osolonej wodzie, następnie studzimy w zimnej wodzie, aby zachować witaminy i piękny, zielony kolor.
Wystudzoną dynię obieramy, a następnie kroimy w większą kostkę, dodajemy groszek, rukolę, pokrojoną bazylię, mięte i skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ricottą polaną emulsją z oliwy, cytryny oraz miodu.
Sałatka quinoa ze świeżymi daktylami i szpinakiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wsypujemy kaszę quinoa do gorącej osolonej wody i gotujemy około 20-25 min., aby nasza kasza była delikatnie kremowa, ale niedogotowana. Daktyle kroimy na połówki, wyjmujemy pestkę i kroimy w cienkie paseczki – julienne. Szpinak delikatnie rozdrabniamy na mniejsze listki. W misce mieszamy ostudzoną kaszę z pokrojonymi daktylami i delikatnie polewamy oliwą z oliwek, mieszamy – odstawiamy w chłodne miejsce. Ogórki myjemy, obieramy wyjmujemy pestki, a sam miąższ kroimy w drobną kostkę, paprykę zaś w delikatne, cienkie paseczki. Wszystko razem mieszamy i polewamy pesto ze zmiksowanej bazylii, kolendry oraz oliwy z oliwek, które przyrządzamy przy użyciu blendera marki Bosch.
Śliwki pieczone
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy i dzielimy na połówki wyjmując pestkę. Piekarnik nagrzewamy do temp. 250˚C. Chałwę wkładamy do naczynia miksującego i blendujemy na jednolitą masę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę układamy śliwki na skórze, posypujemy goździkami, cynamonem i delikatnie skrapiamy syropem klonowym. Podajemy z kremem chałwowym, ulubioną granolą, jogurtem lub świeżą ricottą.
Zdrowe muffinki z nasionami szałwii
Składniki:
Sposób przygotowania:
Nastawiamy piekarnik na 176˚C z termoobiegiem oraz dolnym grzaniem. Mieszamy mąkę z lnu z odrobiną gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie w robocie kuchennym MUM Bosch mieszamy przestygniętą zawiesinę z lnianej mąki i wody dodając mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, sodę, cynamon oraz imbir i całość wyrabiamy używając haka. Na robocie kuchennym MUM montujemy kielich blendera, wrzucamy do niego banany, mleko, dodajemy olej kokosowy, syrop klonowy oraz nasiona szałwii i miksujemy, aż nasze składniki połączą się. Płynne składniki delikatnie wlewamy do misy robota i delikatnie zarabiamy ciasto, aby nasze składniki się połączyły – ewentualnie dodajemy troszkę mąki. Przekładamy ciasto do specjalnych papierowych foremek. Pieczemy około 25 min. do tzw. „suchego patyczka”.
Zieleń w Babie lato
Składniki:
Sposób przygotowania:
Większość składników wrzucamy do sokowirówki marki Bosch i wyciskamy sok. Jedynie szpinak miksujemy blenderem Bosch – ponieważ zawiera dużo witamin i włókien, które warto zachować i dodać na końcu do gotowego napoju. Następnie przelewamy wszystko do szklanki i mieszamy.
Zielone musli na śniadanie
Składniki:
Sposób przygotowania:
Avocado myjemy, obieramy i kroimy na cieknie plasterki – skrapiamy sokiem cytrynowym, aby nie ściemniało. Pestki dyni i słonecznika oraz migdały prażymy w piecu w temp. 150˚C około 10-15 min. aż nabiorą lekko złotawego koloru. Do dużej miski wysypujemy sałatę, dodajemy orzechy, pestki oraz wiśnie. Posypujemy avocado i podajemy na śniadanie lub lekką przekąskę.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]