Vichyssoise – francuski chłodnik z pora

7 sie 2016

Odkryłam ostatnio bardzo fajny przepis. Vichyssoise czyli francuski chłodnik z pora. Nigdy wcześniej nie jadłam zimnej zupy z pora i przyznaję, że to bardzo fajny pomysł. Chłodnik jest delikatny i kremowy, idealny na upalne dni. Świetnie smakuje z małymi grzaneczkami i jajkiem na twardo.

Vichyssoise

Vichyssoise – francuski chłodnik z pora

Vichyssoise – francuski chłodnik z pora

Przyrządzenie:

Obierz ziemniaki i umyj zimną wodą. Pokrój na mniejsze kawałki i pozostaw w zimnej wodzie.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Pory umyj i odetnij białe części. Zielone części pokrój w półplasterki.
W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodaj pory i smaż razem około 10 minut. W tym czasie podgrzej bulion drobiowy.
Do cebuli i porów dodaj ziemniaki. Wlej bulion drobiowy. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj zupę przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie przygotuj grzanki. Z kromek chleba odetnij skórkę. Środek pokrój w kwadraty. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć kawałki chleba i smaż, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij metalową łyżką cedzakową. Chwilę na niej pozostaw i przełóż na ręcznik papierowy.
Zupę zmiksuj blenderem, następnie przetrzyj przez sito. Wstaw do lodówki, aż będzie bardzo zimna. Dodaj śmietankę i przypraw solą i pieprzem.
Na talerzu połóż ugotowane i obrane jajko na twardo. Wlej zupę i posyp grzanki.

Smacznego

Vichyssoise

Vichyssoise – francuski chłodnik z pora

Vichyssoise

Vichyssoise – francuski chłodnik z pora



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]