29 gru 2014
Tartaletki z ciasta francuskiego to bardzo prosta i szybka w wykonaniu przystawka. Idealna do podania na imprezę Sylwestrową i karnawałową. Spróbujcie przygotować ją w domu, a przekonacie się o tym. Tartaletki możecie podać same, ale idealnie smakują z sałatką z rukoli, również błyskawiczną w przyrządzeniu. To danie to także jedno z tych przygotowanych przeze mnie w ramach współpracy z E.Leclerc w Radomiu.
Przyrządzenie:
Zmiksuj składniki na pesto, aż będzie gładkie.
Płaty ciasta francuskiego pokrój na mniejsze kwadraty. Każdy posmaruj porcją pesto. Połóż serek ricotta, pomidory i oliwki. Posyp parmezanem i czarnym zmielonym pieprzem. Brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut, aż brzegi się zrumienią.
Tartaletki z ciasta francuskiego podawaj z rukolą polaną mieszanką oleju z orzechów włoskich z octem balsamicznym, posypaną orzechami włoskimi.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]