Tartaletki z ciasta francuskiego

29 gru 2014

Tartaletki z ciasta francuskiego to bardzo prosta i szybka w wykonaniu przystawka. Idealna do podania na imprezę Sylwestrową i karnawałową. Spróbujcie przygotować ją w domu, a przekonacie się o tym. Tartaletki możecie podać same, ale idealnie smakują z sałatką z rukoli, również błyskawiczną w przyrządzeniu. To danie to także jedno z tych przygotowanych przeze mnie w ramach współpracy z E.Leclerc w Radomiu.

tartaletki z ciasta francuskiego

Tartaletki z ciasta francuskiego

Przyrządzenie:

Zmiksuj składniki na pesto, aż będzie gładkie.
Płaty ciasta francuskiego pokrój na mniejsze kwadraty. Każdy posmaruj porcją pesto. Połóż serek ricotta, pomidory i oliwki. Posyp parmezanem i czarnym zmielonym pieprzem. Brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut, aż brzegi się zrumienią.
Tartaletki z ciasta francuskiego podawaj z rukolą polaną mieszanką oleju z orzechów włoskich z octem balsamicznym, posypaną orzechami włoskimi.

tartaletki z ciasta francuskiego

tartaletki z ciasta francuskiego



Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]



[instagram-feed]