18 wrz 2013
Oto kolejny mój pomysł na danie do konkursu „Moje smaki”, którego organizatorem jest Wydawnictwo MUZA S.A., a prowadzony jest na portalu durszlak.pl. Tarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami.
Czemu wybrałam tartę? Ponieważ wszelkie tarty kojarzą mi się zawsze z moją babcią Krysią. Nieważne, czy słodkie czy słone – to wspomnienia mojego dzieciństwa, niezwykle przyjemne. Takich dań mogłabym opisać mnóstwo. Zupa pomidorowa z ogromną ilością śmietany, aż była prawie biała, ale jaki to był smak! Zupa truskawkowa, wiśniowa czy kisiel babci. A do tego ciasta, desery i torty – torty były najlepsze na świecie. Żałuję, że nie nauczyłam się od niej jak się je przygotowuje, aby tak wyjątkowo smakowały.
Dzisiaj jest tarta na słono. Z dodatkiem kurczaka i kurek, o których już Wam pisałam, że one także przywołują u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Te też oczywiście zebrane były przez moją mamę. Jest też szpinak, kozi ser pleśniowy i pomidorki koktajlowe. I z pomidorków koktajlowych, zebranych w ogrodzie przyjaciółki, zrobiony przepyszny sos.
Zapraszam Was do świata moich smaków.
A jeśli chcielibyście zainspirować się nową książką „Moje smaki z Michelem Moranem”, link do strony książki znajduje się tutaj: http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470.
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]