Tarta Wielkanocna z łososiem

16 Mar 2016

Ten przepis powstał w ramach mojej współpracy z E.Leclerc Radom. Tarta Wielkanocna z łososiem, szpinakiem i jajkami z masą z serka koziego, smakuje pysznie. To idealna i oryginalna propozycja na świąteczny stół. Polecam Wam ten przepis i zapewniam, że każdemu będzie bardzo odpowiadało takie połączenie smaków.

Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna z łososiem, szpinakiem i jajkiem z masą z serka koziego

Przyrządzenie:

Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.

W misce wymieszaj dokładnie serek kozi ze śmietaną i 3 jajkami. Dopraw całość solą i pieprzem.

Łososia umyj zimną wodą i pokrój w kostkę o średnicy około 2 cm. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotkę i dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw solą i pieprzem i odstaw.

Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Na ciasto połóż folię aluminiową i wsyp ryż lub fasolę. Zapobiegnie to podnoszenia się ciasta w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15 minut. Zdejmij folię aluminiową i piecz ciasto, aż się lekko zarumieni. Odstaw do przestygnięcia.

3 jajka ugotuj na miękko – około 3 minuty po zagotowaniu. Obierz i delikatnie przekrój na połówki.

Wymieszaj łososia z szalotką i szpinakiem. Dolej sok z cytryny i posiekane 2 łyżki koperku. Rozłóż całość na ciasto. Zalej masą z jaj i serka koziego. Wstaw do piekarnika i piecz, aż masa lekko się zetnie, będzie jeszcze „ruchoma”.

Wyjmij tartę. Włóż do masy połówki jajek. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz, aż masa całkowicie się zetnie.

Wielkanocna tarta doskonale smakuje posypana świeżo zmielonym czarnym pieprzem i lekką sałatką z warzyw.

Smacznego

Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Tarta Wielkanocna z łososiem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Pomysł na pyszne kanapki

Beaujolais Nouveau to święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais. Obchodzi się je na całym świecie od 1985 roku w trzeci czwartek listopada. W tym roku wypada już 15 listopada, a więc za chwilę nadchodzi czas na świętowanie! Postanowiłam ten dzień uczcić w gronie moich przyjaciółek, zrobimy sobie babski wieczór. Jak babskie spotkanie to wino […]

Idealna kolacja z Franke

Zaczynam pisać ten post i uśmiecham się sama do siebie… Będzie to wpis o fantastycznym spotkaniu, ze wspaniałymi ludźmi,  w ukochanym przeze mnie studiu kulinarnym. Z pysznymi potrawami, serami i winem w tle. Brzmi jakby idealnie, prawda? Otóż zapraszam Was serdecznie na relację z warsztatów kulinarnych z Franke, które odbyły się w Smolna8Studio. Kilka blogerek […]