Tagliatelle z twarożkiem i bekonem

7 paź 2013

Tagliatelle z twarożkiem i bekonem

Rozpędziłam się ostatnio w mojej makaronowej podróży po Europie, bo czasu co raz mniej zostało do zakończenia konkursu. A finalnie dotrzeć muszę do Polski.
Dzisiejszy, szósty przystanek to Słowacja.

Do tradycyjnych słowackich dań należy między innymi Široké rezance s tvarohom a slaninou, czyli tagliatelle z twarożkiem i przysmażanym bekonem. Są różne „odmiany” tej potrawy, np. ze słoniną na słodko i z boczkiem na słono. Wybrałam wersję numer dwa.

Tym razem makaron przygotowałam z semoliny durum. Żeby było zdrowiej (semolina to jeden z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej), ładniej (nadaje makaronowi wyjątkowy jasnożółty kolor) i jeszcze smaczniej (po ugotowaniu nie skleja się i pozostaje al dente). Przyznam, że wcale nie było łatwo, bo ciasto z semoliny ugniata się trudniej niż z tradycyjnej mąki pszennej. Dzisiaj jednak miałam super pomocnika – mój synek dzielnie wałkował ciasto w maszynce do makaronu)
Pozostałe składniki tej potrawy to tłusty ser biały, śmietana 18%, cebula i wędzony boczek.

Wydaje się, że proste składniki, a wyszło takie cudo. Zapraszam.

Tagliatelle z twarożkiem

Tagliatelle z twarożkiem i bekonem

Tagliatelle z twarożkiem i bekonem

Przyrządzenie:

Semolinę razem z solą wsyp do miski. Zrób wgłębienie i dodaj jajka z żółtkiem. Dolej oliwę i zagniataj ciasto energicznie. Gdy uzyskasz gładkie ciasto, przykryj je ściereczką na 1 godz.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój w paseczki tagliatelle.

Tagliatelle z twarożkiem

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Śmietanę zmieszaj razem z serem białym.
Na oliwie podsmaż boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodaj cebulę. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż razem aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Na talerzu układaj makaron, ser biały ze śmietaną oraz boczek z cebulą. Na górze posyp danie świeżo zmielonym pieprzem.

Dobrú chuť!

Tagliatelle z twarożkiem
Tagliatelle z twarożkiem



Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]